Učitava se

Kucajte za pretragu

Fridom Haus: Srbija više nije slobodna država

Srbija i region Trendovi

Fridom Haus: Srbija više nije slobodna država

Podeli

U novom izveštaju nezavisne posmatračke organizacije navodi se i da je predsednik Srbije akumulirao svoju vlast, što je u suprotnosti sa ustavnim ovlašćenjima.

Najnoviji podaci međunarodne nezavisne posmatračke organizacije Fridom Haus, pokazuju da Srbija ne pripada slobodnim državama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Većina država u regionu smatra se “delimično slobodnim”, dok je jedino Hrvatska okarakterisana kao slobodna.

Srbija je prethodnih deceniju i po imala epitet slobodne države, ali je po prvi put taj epitet izgubila.

Status Srbije opao je zbog pogoršanja u načinu sprovođenja izbora kao i zbog nastavka pokušaja Vlade i njenih savezničkih medija da kroz zakone ugnjetavaju nezavisne novinare provlačeći ih kroz prljave kampanje, objašnjava Fridom Haus u svom izveštaju i dodaje:”Aleksandar Vučić je de facto akumulirao svoju vlast što je u suprotnosti sa ustavnim ovlašćenjima koje imao kao predsednik Srbije.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Srbija je i jedna od četiri države sa najvećim padom, a od šest bodova manje koliko je ostvarila prošle u odnosu na pretprošlu godinu, gori učinak imaju samo Nikaragva, Tanzanija i Venecuela.

U novom izveštaju o slobodama u svetu tokom prošle godine u negativnom kontekstu se pominje i Milo Đukanović.

Na Balkanu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavili su da konsoliduju državnu vlast oko sebe i svoje klike, potkopavajući, tako, osnovne standarde dobrog rukovođenja i izlazeći iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja, stoji u izveštaju.

Istaknuto je i da je glavni zajednički imenitelj regiona korupcija, a da u svetu opadaju sloboda i demokratija.

Trend porasta populizma i populističkih svetskih lidera pokazao se pogubnim po demokratiju. Pozivanje populističkih lidera na “jedinstvene” ili “tradicionalne” nacionalne vrednosti, u demokratijama narušavaju zaštitu prava pojedinaca kao univerzalne vrednosti.

Analizom stanja, utvrđeno je i da su 24 države, uključujući Kinu, Rusiju, Tursku, Iran i Saudijsku Arabiju, u proteklom periodu targetirale političke disidente u inostranstvu, sprovodeći nad njima različite oblike represije, zahtevajući ekstradiciju, otmice pa čak i ubistva.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×