Učitava se

Kucajte za pretragu

Faktor plus: Na parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto građana, 56,9 odsto glasalo bi za SNS

Srbija i region

Faktor plus: Na parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto građana, 56,9 odsto glasalo bi za SNS

Podeli

Na parlamentarne izbore, ako bi sada bili održani, izašlo bi 44 odsto gradjana Srbije, a 56,9 odsto glasalo bi za Srpsku naprednu stranku (SNS), pokazalo je istraživanje čije rezultate je danas objavila agencija Faktor plus.

Direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić izjavio je na konferenciji za novinare da bi cenzus, osim SNS, prešla samo još Socijalistička partija Srbije, koja bi dobila 9,6 odsto glasova.

Od ostalih članica vladajuće koalicije za PUPS bi glasalo 3,3 odsto gradjana, SDPS Rasima Ljajića 2,5 odsto, a za SNP Nenada Popovića 1,5 odsto gradjana. 

Najviše glasova od opozicionih stanaka dobila bi Narodna stranka Vuka Jeremića 3,6 odsto, slede Demokratska stranka 3,5 odsto, Dveri tri odsto, Srpska radikalna stranka 2,8 odsto, Pokret slobodnih gradjana 1,8 odsto, a DSS 1,3 odsto.

Pejić je objasnio da nisu merili snagu Dragana Djilasa jer još nije osnovao političku stranku ili pokret.

Istraživanje je sprovedeno od 2. do 6. maja, telefonskom anketom na uzorku od 1.040 gradjana.

Pejić je rekao da je na pitanje šta znači zabrana ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u Hrvatsku, najviše gradjana, oko 34 odsto odgovorilo da je to bio bezuspešan pokušaj Vlade Hrvatske da se ne govori o osetljivim temama, dok 30 odsto smatra da je razlog lična netrpeljivost prema Vulinu.

Prema istraživanju, 14 odsto gradjana Srbije se veoma plaši oružanih sukoba na području Balkana, 32 odsto se plaši, ali smatra da do toga neće doći, dok se 45 odsto ne plaši.

Glavni uzroci političkog sukoba Srbija-Hrvatska su prema mišljenju 33 odsto gradjana agresivna politika Hrvatske. Da je uzrok duboko ukorenjena mržnja koja je politički motivisana smatra 30 odsto gradjana.

U krizi sa Hrvatskom, Vlada Srbije trebalo bi da prema oceni 44 odsto gradjana izbegava odgovor, bez obzira na hrvatske provokacije i pretnje. Oko 26 odsto gradjana smatra da bi Vlada Srbije trebalo da odgovori istom merom, možda čak i jače.

Na pitanje da li očekuju dalju eskalaciju sukoba u odnosima Srbija-Hrvatska, 43 odsto gradjana je odgovorilo da ne očekuje i da će polako odnosi dve države biti korektniji. Oko 24 odsto gradjana reklo je da očekuje eskalaciju sukoba, ali samo verbalno.

Da su dobrosusedski odnosi mogući u regionu, čim splasnu političke tenzije, smatra 41 odsto gradjana, ali 21 odsto smatra da nisu mogući u bližoj budućnosti.

Na pitanje da li očekuju da će Srbija u razumnom roku (pet do sedam godina) postati članica EU, 44 odsto gradjana je odgovorilo da je to malo verovatno zbog problema u samoj EU i visoke nacionalno-državne cene evrointegracija (Kosovo, Republika Srpska), dok 26 odsto smatra da će Srbija ući u EU, ako EU opstane, ali da će morati da se učlani ili suštinski približi NATO i usvoji evropsku politiku po svim pitanjima, uključujući Zapadni Balkan i Rusiju.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Next Up

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×