Učitava se

Kucajte za pretragu

Ere kompostiraju: Drugi javni poziv za dodelu kompostera građanima Užica AUDIO

Užice Zlatiborski okrug

Ere kompostiraju: Drugi javni poziv za dodelu kompostera građanima Užica AUDIO

Podeli

Drugi javni poziv za dodelu kompostera građanima Užica  raspisan je 08.07.2020. a biće otvoren do 22.jula. Dodeljeno će biti oko 180 konpostera. Ovo je nastavak započete inicijative podele zainteresovanim građanim Užica, za Radio Lunu opširnije o drugoj podeli kompostera govori Miloš Radojević, menadžer SUBRECa.

Podsećam vaše slušalice da smo u okviru prvog poziva koji je realizovan u maju mesecu, podelili 120 kompostera.  Iskreno se nadamo da ćemo nakon 22.jula  zatvoriti ovaj drugi poziv i komisijskim radom ustanoviti listu domaćinstva kojima ćemo podeliti kompostere, i da ćemo do polovine avgusta biti u prilici da ih podelimo. Trebalo da u septembar uđemo sa 300 kompostera, neki su već kod naših sugrađana, u njihovim dvorištima I sa procesom koji već uveliko traje. 

Miloš Radojević se nada  da će situacija sa korona virusom kao i svi bezbednosni aspekti vezani za istu, omogućiti da domaćinstva bezbedno dobiju opremu.

Pratićemo situaciju pa ćemo u skladu sa njenim razvojem  donositi odluke. U prvom pozivu su smatrali da je bolje i praktičnije da građanima donesemo kompostere u sama dvorišta, da im na licu mesta sklopimo, predam uputstvo za kompostiranje,  pomoćne alate koji idu uz komposter, objasnimo osnove samog procesa kompostiranja iskreno se nadamo da ćemo i ovog puta biti u prilici da to uradimo na isti način. 

Ono što što se razlikuje od predhodnog konkursa, je to, ovog puta na konkursu mogu učestvovati i lica iz svih mesnih zajednica grada Užica. Razlog ponavljanja konkursa podele kompostera je veliko interesovanje građana iz seoskih mesnih zajednica u odnosu na građane koji žive u samom jezgru Užica.

Mislim da ćemo ovoga puta dobiti veći broj prijava, i da ćemo na  taj način izaći u susret interesovanju koje su građani pokazali, koje svakako ne bi trebalo ignorisati  imajući u vidu činjenicu da živimo u vremenu gde ekologija često nije na prvom mestu ljudima, tako da kad a naiđete na spremnost da se uloži trud i energija u takva pitanja ekološke prirode, svakako treba tu inicijativu i nagraditi adekvatno. 

Leto je vreme jako povoljno za pocetak kompostiranja, spoljna temperatura je visoka i to pogoduje procesu biorazgradnje organskog odpada.

Podsećam da ćemo vrlo brzo ući u  sezonu lubenica, pripreme zimnice,  velike količine ostataka od voća  I povrća. Orezivanje živih ograda, srešivanje ružičnjaka, košenje trave, sve to generiše veleki količine bioodpada koji bi trebalo da se odmah nađe u samom komposteru. 

Prvi rezultati procesa kompostiranja biće pred zimu ali ozbiljni rezultati očekuju na proleće, tada će kompostna masa biti adekvatno iskompostirana, i moćiće da se koristi za prolećno sađenje.

Nadamo se da ćemo ovog puta imati dovoljan broj zainteresovanih, I da će biti dovoljno kompostera da zadovolji tu potražnju. Mi smo u cilju adekvatne edukacije naših sugrađana uradili jedno štampano uputstvo  koje se deli svim domaćinstvima zajedno sa  komposterima. Uputstvo je vrlo ilustrovano, konstruktivno, lako za tumačenje, za razumevanje, ne bi trebalo da bude veliki problem nikome da ga adekvatno pročita, a za slučaj da nekome više odgovara video zapis mi smo pre nekoliko dana uradili jedno video uputstvo koje na takav način objašnjava proces kompostiranja.

Verujem da je to sasvim dovoljno da izbegnemo početničkeg reške. Ako bude bilo potrebe za dodatnnom edukacijom i informisanjem  na raspolaganu smo našim sugrađanima , bewsplatnim telefonskim pozivom Call centra JKP Bioktoš, preko FB stranice Ere recikliraju ili mejlom ererecikliraju@gmail.com

Tu smo na raspolaganju da svaku nedoumicu odklonimo, I da damo odgovor na svako  postavljeno pitanje,  i cilj nam je das vi koji budu dobili kompostere, a podsetiću ukupno će biti dodeljeno 300 kompostera za domaćinstva na teritoriji grada Užica, budu zadovoljni satime, I da nastave da se bave kompostiranjem i nakon završetka SUBRSC projekta.

Radio Luna – V.K

Foto: FB stranica Ere recikliraju

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×