Učitava se

Kucajte za pretragu

Drobnjaković: Treba razmisliti o bespovratnoj pomoći turizmu i ugostiteljstvu

Srbija i region Zlatiborski okrug

Drobnjaković: Treba razmisliti o bespovratnoj pomoći turizmu i ugostiteljstvu

Podeli

Država je dosta uložila u oporavak privrede od posledica korona virusa. Neke od ekonomskih mera bile su neočekivane čak i za ljude u biznisu. Međutim, kriza koju je izazvala pandemija duboka je i najverovatnije će biti dugotrajna, kaže za Biznis.rs direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS) Srđan Drobnjaković.

Mere Vlade Srbije su pozitivna stvar, ali ne i dovoljna da bi naša privreda krenula na gore. Zbog toga mi kao Unija predlažemo nastavak mera, dugotrajniju podršku i stvaranje, na duži rok, održive i bolje klime za poslovanje”, navodi Drobnjaković.

I dok se sektorske mere za turizam i ugostiteljstvo iščekuju, direktor UPS objašnjava da je Unija već izašla sa konkretnim predlozima i da treba razmisliti i o bespovratnoj pomoći.

Mi smo predložili snižavanje stope PDV na deset odsto za najugroženije sektore turizma i ugostiteljstva. To je mera koju su već primenile neke zemlje, poput Austrije. Takođe, bilo bi logično da se umanji iznos zakupa na prostore u javnom vlasništvu za firme koje su obustavile ili značajno smanjile obim poslova. Treba razmisliti i o bespovatnoj pomoći za one koji su najviše pogođeni krizom”, precizirao je Drobnjaković.

Kada je reč o drugim sektorskim merama, direktor UPS objašnjava da je cilj da se svim preduzećima obezbedi osnovna likvidnost i nastavak poslovanja, “iza čega sledi pitanje koje mere to mogu da obezbede”, dodaje on.

Postoji određeni prostor kod Fonda za razvoj, da se omoguće povoljniji krediti, sa dužim rokovima otplate i grejs periodom. Mi takođe tražimo da procedura odobravanja kredita bude kraća i jednostavnija. Preduzećima bi značilo i kratkoročno osiguranje izvoznih kredita, za koje bi se država pojavila kao garant, kao i reprogram dugova za električnu energiju i gas”, kazao je Drobnjaković.

Iako su najteže pogođene oblasti turizam, hotelijerstvo i saobraćaj, direktor UPS ističe da se ipak najveći deo privrede suočava sa smanjenjem prihoda i ugrožavanjem likvidnosti.

Problem za poslodavce je da ispune redovne obaveze, da plaćaju zakup koji je ostao na istom nivou kao pre krize, ili takse i druge parafiskalne namete koji ne donose direktnu korist preduzećima”, navodi on.

Prema njegovim rečima, nezahvalno je davati procene kojom brzinom će srpska privreda izaći iz krize jer to zavisi od brojnih drugih faktora.

To zavisi od globalnih kretanja, pre svega u evro zoni, zavisi od mera koje bude preduzimala naša država, kao i od brzine kojom će svetska naučna zajednica doći do efikasne i pristupačne vakcine. Jedino je očigledno da taj oporavak neće doći tako brzo i da krivulja neće ići tako oštro na gore. Zato mi iz Unije insistiramo da kriza bude ozbiljno shvaćena i da mere koje donosimo budu održive i dugoročne”, zaključuje Drobnjaković.

Izvr: biznis.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×