Učitava se

Kucajte za pretragu

Đorđević: Sve manja nezaposlenost u Srbiji

Srbija i region Zlatiborski okrug

Đorđević: Sve manja nezaposlenost u Srbiji

Podeli

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević svečano je otvorio Sajam zapošljavanja  u zgradi Gradske opštine Rakovica, i tom prilikom istakao da je u Srbiji nezaposlenost sve manja, a potreba za radnom snagom veća, što predstavlja rezultat rada Vlade Srbije.

Đorđević je podsetio na to da je 2014. godine, kada su započete teške reforme u cilju stvaranja moderne, ekonomski jake i uspešne Srbije, nezaposlenost bila veća od 26 odsto i bilo je teško doći do posla, dok je trenutno stanje na tržištu rada potpuno drugačije.

Nezaposlenost je danas manja od 10 odsto, postoje mnoga nova radna mesta, što povećava i potražnju za radnom snagom, a Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) nudi programe prekvalifikacije i dokvalifikacije za sve one građane koji žele bolje poslove i veću zaradu, ukazao je ministar.

Želimo, kako je istakao, da ulažemo u obrazovanje naših građana i da svima omogućimo da rade posao koji vole i za koji su stručni, jer se uspeh jedne zemlje ogleda upravo u kvalitetu radne snage.

Prema njegovim rečima, vodeći se ciljem predstavljenim u planu „Srbija 2025“, a to je da do 2025. godine prosečna penzija bude 440 evra, a plate minimum 900 evra, resorno ministarstvo će nastaviti da ulaže u svoje građane i da teži smanjenju nezaposlenosti.

Da bi se ovaj cilj ostvario, neophodno je da imamo više sajmova zapošljavanja poput ovog u Rakovici, gde građani imaju priliku da pronađu odgovarajuće poslove, kao i programe koje nudi NSZ, a to su prekvalifikacije i dokvalifikacije, ocenio je Đorđević.

Direktor beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Dobrosav Marić iskazao je zahvalnost ministru na angažovanju i istakao da se, od kada je on na čelu resornog ministarstva, rad NSZ mnogo poboljšao, te de je u Beogradu danas stopa nezaposlenosti 7,5 odsto.

Verujem da ćemo nakon ovog sajma, na kojem će 34 poslodavca ponuditi 825 radnih mesta, imati još manju nezaposlenost i da ćemo uspeti da poslodavcima obezbedimo kvalitetniju radnu snagu, rekao je Marić.

On je podsetio na to da je Ministarstvo ove godine izdvojilo još veća sredstva za zapošljavanje preko NSZ-a i uputio poziv svim poslodavcima da konkurišu na javne pozive koji su raspisani.

Izvor i foto:VladaSrbije

1 Komentara

  1. Alex 09/03/2020

    Gospodine ministre,
    Svi znamo da je nezaposlenost manja jer 60000 ljudi godisnje ode iz zemlje.

    Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×