Učitava se

Kucajte za pretragu

Dašić: Ništa bez građana koji traže(AUDIO)

UEko uPoMoc Užice Zlatiborski okrug

Dašić: Ništa bez građana koji traže(AUDIO)

Podeli

Građanima niko ništa neće dati dok oni sami ne zatraže, podsetio je programski savetnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Danijel Dašić na javnoj tribini Kad će Užice da prodiše.

–        Sunčan dan i plavo nebo ne znače da vazduh nije zagađen. Najveći problem je što građani uglavnom nisu svesni veličine i značaja zagađenost vazduha po njihovo zdravlje i koliko to dugoročno može da bude problem, kazao je Dašić dodavši da građani imaju često nisu svesni svoje moći ili da ne znaju kako da je koriste.

Među uzročnicima zagađenja i slabijeg kvaliteta vazduha, Dašić izdvaja tri osnovna činioca na koje građani mogu uticati, pokretanjem tih pitanja u svojim lokalnim sredinama i pred gradskim čelnicima.

–       U Srbiji se konstantno smanjuju zelene površine pod drvećem jer imamo ubrzanu betonizaciju. Znamo da jedno drvo otprilike hrani kiseonikom pet do šest ljudi. Znači, svaki grad treba tačno da izračuna koliko ima stanovnika i koliko mu treba stabala. S druge strane, imamo problem sa centralnim grejanjem jer sve više ljudi nije u mogućnosti da plaća troškove tog centralnog grejanja. Imamo veliki problem da se neplanski gradi i da se zatvaraju prirodne takozvane ruže vetrova i prirodno provetravanje grada, naveo je Dašić.

Predložio je građanima da pokrenu te i druge teme od značaja i interesa za lokalnu zajednicu, te da se, uz nevladine organizacije i stručnjake, a posredstvom Partnerstva za otvorenu upravu, uključe u izradu lokalnih akcionih planova i da angažovanjem, ličnim doprinosima, zahtevima i pritiscima utiču na donosioce odluka da reše pitanja od javnog interesa.

–         Cela ova ideja je bazirana na tome da građani razmisle i shvate da su oni ti koji će sutra, za pet ili deset godina snositi sve posledice loših odluka koje učine na današnji dan i da je vreme da se pothitno krene u rešavanje akutnih problema. Čak je i Evropa konstatovala da je Zapadni Balkan jedno jezero zagađenog vazduha koje je ostalo u Evropi. Sasvim sam siguran da nas ta Evropa neće primiti, ako ne budemo počeli da razmišljamo i radimo, ističe Dašić podsetivši na, kako kaže, bitno i najskuplje Poglavlje 27 i na finansijski podsticaj i poziv Evropske unije da počnemo sa rešavanjem problema zagađenja životne sredine.Ako naša vlast ne zna kako i šta, postoji veliki broj nevladinih organizacija i eksperata koji bi to mogli da rade, ali opet, ništa ne može bez građana.

–        Ako građani ne shvate da ovaj vazduh njima i njihovoj deci najviše šteti, onda nema pomoći. Kad se njihovo dete sutra zakašlje ili ako ima non-stop upale pluća ili bronhitis, neka razmisle da li je trebalo nešto da učine na tu temu, ističe Dašić navodeći da rešavanje problema aerozagađenja predstavlja kompleksan posao koji zahteva postepenu, kontinuiranu, dugotrajnu akciju.

Sa njim su se složili govornici na tribini, član Gradskog veća Dunja Đenić i novinar Biljana Kuzmanović, član užičkog Zelenog saveta. Rešenje vide u istovremenom i zajedničkom delovanju svih sektora, u većem uključivanju države u rešavanje lokalnih problema, u strožijoj kaznenoj politici ili u finansijskim podsticajima savesnih, ali i u većoj odgovornosti građana da kad problem primete i prijave ga.

Javna tribina

Ne toliko posećenu tribinu u užičkom RCU je organizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, uz podšrku Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju.

Kao partner organizacije CRTA u projektu Građani imaju moć, NKD najavljuje da će javne tribine, sem u Užicu, Nišu, Valjevu, Novom Sadu, biti održane i u drugim gradovima koji imaju problema sa zagađenjem vazduha, a u težnji da se čuje glas građana i da im se ukaže na važnost udisanja kvalitetnog vazduha na duže staze.

Užice i dalje čeka saglasnost nadležnog Ministarstva na Plan kvaliteta vazduha, dokument koji prevdiđa više od 20 mera i načina smanjenja aerozagađenja.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/UEko.html

8 Komentara

 1. yeezy boost 350 v2 20/07/2019

  There are some fascinating time limits on this article however I don抰 know if I see all of them middle to heart. There is some validity however I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as effectively
  yeezy boost 350 v2 http://tiny.gl/yzyv2

  Одговори
 2. lebron 11 21/07/2019

  Thanks for all of the effort on this site. My niece loves engaging in research and it’s easy to see why. Most people know all about the lively tactic you present useful steps by means of your web site and therefore increase response from other people on this theme so our child is discovering a lot of things. Enjoy the rest of the year. You have been performing a really good job.
  lebron 11 http://www.lebronjames-shoes.us.com

  Одговори
 3. yeezy boost 24/07/2019

  Aw, this was a very nice post. In idea I would like to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and certainly not seem to get something done.
  yeezy boost http://u.to/yGw2Ew

  Одговори
 4. yeezy boost 350 05/08/2019

  Would you be interested in exchanging hyperlinks?
  yeezy boost 350 http://cbi.as/5bcdc

  Одговори
 5. yeezy boost 350 10/08/2019

  This website online can be a stroll-through for all of the data you needed about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l positively discover it.
  yeezy boost 350 http://yon.ir/VyQYD

  Одговори
 6. yeezy boost 350 15/08/2019

  Aw, this was a really nice post. In idea I wish to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and under no circumstances appear to get something done.
  yeezy boost 350 http://gul.ly/ur2n6

  Одговори
 7. I like browsing your internet site. Kudos!|

  Одговори
 8. BrianIdoxy 14/01/2020

  Love the site– very user friendly and lots to see!

  http://fr.musclemass.space/

  Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×