Učitava se

Kucajte za pretragu

Da li nas se tiče što nas ima manje? – najava serijala tekstova o demografskim problemima i izazovima

Užice Zlatiborski okrug

Da li nas se tiče što nas ima manje? – najava serijala tekstova o demografskim problemima i izazovima

Podeli

U okviru serijala tekstova „Smanjuje se broj Užičana, obrnimo proces“, od prvog novembra čitaocima i slušaocima Radio Lune predstavićemo uzroke smanjenja prirodnog priraštaja, mortaliteta i emigracije u našem gradu, razloge odlaska mladih, u skladu sa tim i mere koje planiraju da preduzmu javni, privredni i civilni sektori sa namerom povećanja broja rođenih i zadržavanja odnosno povratka mladih u naš grad. Istražićemo i efekte postojećih mera radi zaustavljanja negativnih populacionih trendova.

Prema očekivanjima evropske statističke agencije Eurostat, Srbija će do 2060. godine imati 21 odsto manje stanovnika nego 2015. godine što je svrstava među evropske zemlje sa najvećim očekivanim smanjenjem broja stanovnika. Poseban problem odnosi se na trend snažnog i kontinuiranog procesa demografskog starenja stanovništva. Negativna populaciona kretanja posebno pogađaju lokalne samouprave u Srbiji, s obzirom na to da većina od njih nema kapacitete niti finansijske resurse da samostalno odgovore na novonastale izazove. Prema rezultatima poslednjeg popisa sprovedenog u Srbiji 2011. godine, u Gradu Užicu živelo je 78040 stanovnika dok su procene određenih javnih institucija da se taj broj za nepunih deset godina smanjio najmanje za 4000 stanovnika. Rezultati predstojećeg popisa stanovništva 2021. godine s razlogom stvaraju brigu i pesimizam da bi taj broj mogao da bude i veći. Intenzivna kretanja stanovništva ka razvijenim urbanim centrima u zemlji i inostranstvu suočiće nas sa pitanjem održivosti lokalnih zajednica s obzirom na činjenicu iseljavanja dela stanovništva sa najvećim dugoročnim potencijalom usled nemogućnosti nastavka školovanja i nedostatka radnih mesta.

Foto izvor: wallpapersafari.com

Tekstovi o demokrafskim problemima i izazovima baziraće se na šest ključnih tema:

  • Budućnosti mladih u Užicu
  • Kvalitet obrazovnih institucija kao pretpostavke razvoja lokalne samouprave
  • Programi podsticanja promocije populacione politike finansirane od strane lokalne samouprave
  • Programi podsticaja vantelesne oplodnje finansirani od strane lokalne samouprave
  • Istraživanje i analiza uzroka masovnih migracija u razvijenije privredne centre u Srbiji ili u druge države
  • Istraživanje i analiza mogućnosti lokalno-emonomskog privrednog razvoja koji treba da omogući porast broja zaposlenih kako bi se sprečile emigracije

Ova pitanja već decenijama unazad skreću pažnju akademske zajednice širom Evrope i sveta. Slobodan protok ljudi u potrazi za poslom utiče na masovne migracije stanovništva istočne i južne Evrope ka zapadu. Na mnoga postavljena pitanja međunarodne organizacije i države nemaju odgovor s  obzirom na činjenicu da ne postoji univerzalno uspešna populaciona politika koja garantuje uspeh. 

Serijal tekstova „Smanjuje se broj Užičana, obrnimo proces“ sufinansiran je sredstvima Grada Užica namenjenih sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Autor serijala: Petar Ranković

 

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×