Učitava se

Kucajte za pretragu

Čigota fleš – Test opterećenja (ergo test)

Čigota fleš Istražujemo

Čigota fleš – Test opterećenja (ergo test)

Podeli
Specijalista interne medicine – kardiolog u Kabinetu za kardiopulmonalnu dijagnostiku, dr Aleksandar Đenić govori za Čigota fleš o testu opterećenja. 
 

Kod pacijenata koji imaju sumnju na koronarna oboljenje ili koji imaju povećane rizike kao što je pušenje i dijabetes-šećerna bolest, čuvajte se da urade test fizičkog opterećenja ili popularan nazvan ergo test.

Kod testa fizičkog opterećenja ispituje se uticaj fizičkog opterećenja na srčani rad. Pacijent se opterećuje naporom, uz postepeno ubrzavanje srčanog rada, prate se parametri, kao što je EKG, puls,  krvni pritisak i na osnovu prvenstveno EKG promena procenjuje da li postoje povećani rizici za koronarna oboljenja, u slučaju da je test pozitivan na koronarnoj hemiji, to znači da pacijenta dalje treba uputiti na dijagnostiku  hemodinamsko ispitivanje.

Test fizičkog opterećenja je ustvari jedan korak u neinvazivnoj dijagnostici.

Ovaj test se sprovodi hodanjem po traci uz postepeno povećanje opterećenja do maksimuma za godine života. Ponekad je test potrebno i ranije prekinuti ako se desi pad krvnog pritiska, pojava srčanih aritmija, a u tom slučaju test je pozitivan na koronarnu ishemiju, i mora se raditi dalja dijagnostika.

U slučaju da test negativan nije u potpunosti siguran, ali bilo vrlo velika verovatnoća je da takav  pacijent nema koronarno oboljenje, jer kod 25% slučajeva test može da bude negativan a da bude pozitivna koronarografija, što znači nije apsolutno pouzdan nego ga treba ponavljati na šest meseci, četiri mjeseca, zavisno od procene kardiologa.

Test fizičkog opterećenja možete uraditi u našoj ustaviovi u kabinetu za ultrazvuk srca i kardiološko ispitivanje u okviru Specijalne bolnice Čigota. Informacije možete dobiti na telefon 031 597 268 

3 Komentara

 1. oprolevorter 21/12/2019

  What¦s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & help different customers like its helped me. Good job.

  Одговори
 2. Great looking website. Presume you did a bunch of your very own coding.|

  Одговори
 3. BrianIdoxy 14/01/2020

  I love this site – its so usefull and helpfull.

  http://fr.musclemass.space/

  Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Next Up

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×