Učitava se

Kucajte za pretragu

Čigota fleš: Gojaznost kod dece II deo

Čajetina Čigota fleš

Čigota fleš: Gojaznost kod dece II deo

Podeli

Prim. mr sc. med. dr Snežana Lešović – pedijatar-endokrinolog, načelnik Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata nastavlja za Čigota fleš o gojaznosti kod dece.

Lečenje ovog problema zahteva strpljivost i upornost, neposredni cilj lečenja je da se postigne dugotrajna, doživotna redukcija telesne mase,  odnosno količine masnog tkiva u telu.

Lečenje gojaznog deteta zahteva multidisciplinarni pristup, koji podrazumeva specifičnu edukaciju, dijetetske intervencije sa smanjenjem ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, fizičku aktivnost, psihološku podršku, promenu ponašanja i stila života.

Snežana Lešović  smatra da je lečenje gojaznosti usmereno na dete, ali ono mora obuhvatiti celu porodicu i socijalno okruženje. Šta se podrazumeva pod pravilnom ishranom?

Pravilna ishrana podrazumeva uravnotežen unos svih hranljivih materija, ugljenih hidrata, masti belančevina kao i vitamina i minerala, redovno uzimanje obroka, umerenost i raznolikost hrane, izbegavanje prejedanja i uzimanje više manjih obroka tokom dana.

Preporučuje se i umerena fizička aktivnost najmanje u trajanju 60 minuta na dan. To može biti brzi hod, trčanje, plivanje, vožnja biciklom, planinarenje, aerobik, vežbe u teretani ili bilo koja sportska aktivnost prilagođena detetu.

Izuzetno je značajno smanjiti sedentarno ponašanje, vreme koje dete provodi uz TV, kompjuter i mobilni telefon.

Za lečenje gojaznosti kada je to potrebno uključićemo i medikamente a kod ekstremno gojaznih savetuje se i hirurško lečenje.

Smanjenje telesne mase za pet do 10 odsto pokazalo se dobrim za zdravlje jer dovodi do smanjenja brojnih, pre svega kardiovaskularnih rizika vezanih za gojaznost. 

U našoj zemlji smo suočeni sa epidemijom gojaznosti i usled tog kontinuiranog porasta broja, kod dece i mladih, a u svrhu lečenja i prevencije gojaznosti 2008. godine u našoj zemlji je formiran Centar za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata, upravo u našoj bolnici u Specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru.

U ovom centru se obavlja dijagnostičko ispitivanje i lečenje u kojem učestvuje multidisciplinarni tim, uz stručni nadzor, deca i mladi dobijaju individualni plan ishrane i fizičkih aktivnosti, a to zavisi od uzrasta, kondicije i zdravstvenog stanja, a po potrebi u lečenju se uvodi i medikamentozna terapija.

U ovaj centar u Specijalnoj bolnici Čigota, upućuju se gojazni adolescenti uzrasta od 12 do 18 godina, čiji indeks telesne mase veći od 95. percentila. Lečenje traje 21 dan a svi koji žele da unaprede zdravlje su dobrodošli u ovaj zdravsveni centar.

3 Komentara

 1. oprolevorter 22/12/2019

  I¦ve recently started a blog, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Одговори
 2. I love this site – its so usefull and helpfull.|

  Одговори
 3. BrianIdoxy 14/01/2020

  Great web website! It looks very professional! Maintain the good work!

  http://fr.musclemass.space/

  Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×