Učitava se

Kucajte za pretragu

Brže i lakše do Zlatibora: Radi se na dve deonice, nova magistrala će moći da se koristi pre jeseni

Čajetina Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Brže i lakše do Zlatibora: Radi se na dve deonice, nova magistrala će moći da se koristi pre jeseni

Podeli

Zlatiborska magistrala, saobraćajem najopterećenija deonica na putu do Zlatibora, Mokre Gore i Tare, ujedno i nezaobilazan deo trase prema Crnoj Gori i Jadranu – biće rekonstruisana do kraja leta u punom profilu.

Istovremeno i sa istim rokom za završetak posla, traju radovi na deonici puta od Čačka do Užica, čime će ovaj deo Zapadne Srbije uskoro postati neuporedivo bezbedniji i lakši za proputovanje.

Na gradilištu od Užica ka Sušici, posle nekoliko decenija, obavlja se potpuna rekonstrukcija kolovoza u dužini od 15 kilometara, uz izgradnju novih trotoara, rigola, stabilizaciju kosina i sanaciju tunela.

Dotrajala magistrala već ima izgled potpnuno drugačiji od dojučerašnjeg: do sada su na skoro celoj dužini ove deonice postavljeni nova podloga i asfalt, postavljena su 22 kilometra novih ivičnjaka za trotoare, izvršena je sanacija dva tunela, urađeno je kompletno obezbeđenje svih kosina na ovoj deonici.

– “Putevi Užice” su kao izvođač radova ugovorili rekonstrukciju 15,24 kilometra, od toga je osam potpuno završeno i predato na upotrebu. Sada smo u fazi izvođenja završnog sloja na 2,2 kilometra, čime bismo završili dve trećine celokupne deonice, i to se očekuje krajem sledeće sedmice. Trenutno je na ovom gradilištu zaposleno oko 100 radnika, mašinista, vozača, podizvođača – istakao je Božović.

– Trudimo se da preopterećeni put što pre završimo. Imamo dinamiku izvođenja radova koju moramo da poštujemo i koja diktira saobraćajne gužve, pa i ovom prilikom molim građane da imaju strpljenja, da razumeju naš posao – dodaje on.

Uz kašnjenje izazvano pandemijom korone, ali i promenom izvođača radova, ubrzano je nastavljena i rekonstrukcija magistrale od Pakovraće kod Čačka do Užica u dužini od 37 kilometara, vredna 1,2 milijarde dinara. Ovaj posao finansira se iz kredita Svetske banke, a izvođač radova je čačanski “Strabag”.

Paralelno sa rekonstrukcijom mreže magistralnih puteva na važnom koridoru, traje i izgradnja auto-puta do Požege. To je šansa da se teretni, kamionski saobraćaj u što većoj meri izmesti sa magistrale, čime bi se posle obavljenog posla put sačuvao značajno duže.

– Jedna od ideja je da se u budućnosti na magistralnim putevima gde ima dosta teških vozila, započne naplata putarine kako bismo vozače kamiona “naterali” da koriste auto-put – rekao je Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”.

Kada krajem leta obe velike investicije budu u potpunosti završene, najopterećenija deonica važne saobraćajnice, od Čačka sve do Zlatibora, pružiće putnicima neuporedivo lakše i bezbednije putovanje kroz najlepše predele zapadne Srbije.

Auto-put

Pedsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, gostujući u užičkom kraju, istakla je da se završetak auto-puta od Preljine do Požege može očekivati u drugom kvartalu 2022. godine.

– Kineski partneri nisu prekidali radove ni u otežanim okolnostima tokom pandemije. Po završetku ove deonice auto-puta, očekuje nas izgradnja dva puta od Požege, jedan ka Kotromanu i drugi ka Boljarima. Za te deonice radimo generalne projekte – rekla je Brnabićeva.

– Razmišljamo da li će se ići na koncesiju ili na kredite, a investicija u ove deonice iznosiće oko dve milijarde evra – zaključila je ona. 

Izvor: Srbija Danas

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×