Učitava se

Kucajte za pretragu

Brnabić: Srbija se zatvara večeras

Srbija i region

Brnabić: Srbija se zatvara večeras

Podeli

Granice Srbije od večeras su zatvorene osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

“Na našim granicama biće vojska Republike Srbije koja će pomagati sanitarnoj inspekciji, graničnoj policiji da čuva naše granice. Srbija se zatvara večeras”, rekla je premijerka Ana Brnabić za RTS nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u zemlji.

Premijerka je rekla da se ne može zabraniti građanima da se kreću, ali da je vanredno stanje i da je najjača moguća preporuka svim građanima da sede kod kuće i budu u samoizolaciji.

Ona je navela da će od sutra ujutro biti zatvorene predškolske, školske i visokoškolske ustanove, a da od utorka kreće nastava putem RTS, RTS Planeta i digitalnim udžbenicima.

Premijerka je istakla da svi oni koji mogu da rade od kuće, to rade, a oni koji ne mogu, moraće da se preduzmu zaštitne mere, što je veliki broj kompanija već uradio.

“Gledaćemo da privreda trpi što manje, zato što Srbija mora da preživi. Nasa ekonomija mora da preživi”, istakla je Ana Brnabić.

Ponovila je da u koliko god meri je moguće, ljudi treba da budu u samoizolaciji, bez okupljanja, poseta i izlazaka iz kuće bez preke potrebe.

“Za lica starija od 65 godina i danas je vlada još jednom usvojila preporuku da ovo shvate krajnje ozbiljno, da ne izlaze iz kuća. Mi ćemo organizovati dodatne telefonske linije. Organizovaćemo se da starijim sugrađanima budemo na raspolaganju, da donosimo namirnice, uradimo sve što treba da uradimo da oni budu zaštićeni”, rekla je premijerka.

Obaveza je srpskih državljana koji dolaze iz inostranstva da odu u samoizolaciju 14 dana, a iz oni koji dolaze iz područja žarišta 28 dana, rekla je Brnabićeva i istakla da nema više izuzetaka.

Ona je rekla da su kazne ako se prekrše ove mere do tri godine zatvora.

Premijerka je dodala i da je fokus novih mera i zaštita zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×