Učitava se

Kucajte za pretragu

Biomasom menjaju ekološku sliku

Izdvajamo Priboj dobro mesto za život Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica uPoMoc Zlatiborski okrug

Biomasom menjaju ekološku sliku

Podeli

Sem doprinosa smanjenju zagađenja vazduha, očuvanju životne sredine i zdravlja građana Priboja, lokalna samouprava očekuje značajne uštede u opštinskom budžetu i doprinos održivom ekonomskom razvoju opštine, oslanjanjem na sopstvene resurse umesto na uvozne energente.

Priboju se gradi kotlarnica, kapaciteta 1, 8 MW, koja će drvnom sečkom grejati dve osnovne, dve srednje škole i ambulantu Doma zdravlja u toj opštini.

 

Kotlarnicu gradi firma Jedinstvo iz Sevojna, sa konzorcijumom. Investicija košta skoro 90 miliona dinara bez PDV-a. Finansira je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Tehničku pomoć na projektu pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. 

 

Nova kotlarnica bi trebalo da bude izgrađena do početka marta 2019. godine. Prema najavama, počeće sa radom tokom drugog dela predstojeće grejne sezone.

Zaokružiće sistem gradskog grejanja na biomasu?

Grejaće se stanovnici Priboja na biomasu, umesto na mazut, izgradnjom gradske toplane od 8 MW.

–         Sigurno ćemo polovinom novembra imati sve potrebne uslove da KfW banka može da raspiše međunarodno takmičenje za izgradnju toplane u Priboju, kaže zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

Radovi bi trebalo da počinju na jesen sledeće godine.

Izgradnjom gradske toplane, Priboj će biti među prvim opštinama u Srbiji koji će gradsku toplanu prebaciti sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, tačnije na drvnu sečku.

–         Želimo našim građanima da obezbedimo sigurno, dobro i jeftino grejanje, kaže zamenik predsednika opštine Saša Vasilić.

Iz lokalne samouprave najavljuju grejanje tokom 24 sata i ogromne uštede.

–         Priboj je mali grad, a veliki potrošač. Samo prošle godine smo potrošili negde oko 2 300 tona mazuta. Po standardima i obavezama u ekologiji, bićemo, ako ne prvi u Srbiji, onda u samom vrhu ispunjavanja obaveza kod emisije štetnih čestica, jer kad zamenite 2 300 tona mazuta biomasom, samo je to dovoljan početak da uspemo, kaže za RAM mrežu predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Iz lokalne samouprave su ranije naveli procene da će biti prepolovljen godišnji trošak od milion evra, koliko daju za mazut.  

Priboj kao primer dobre prakse u korišćenju bioenergije za proizvodnju toplotne energije

Priboj je prvi u Zlatiborskom okrugu dobio kotlarnicu na biomasu, uz finansijska ulaganja lokalne samouprave i tehničku podršku GIZ-a. Kotlarnica u starom delu Priboja, kapaciteta 0,9 MW, od 2016.godine zagreva pribojsku školu Branko Radičević, vrtić, kulturni centar i zgradu opštinske uprave. Ugalj, kao prljavo ekološko gorivo, zamenjen je drvnim peletom, lokalnim proizvodom kojeg koriste treću sezonu.

–         To se pokazalo izuzetno dobro na ekološkom aspektu i finansijskom, da ne govorim o kvalitetu grejanja, kaže predsednik opštine u čijem su se užem gradskom jezgru čađ i zagađenje od grejanja ranije mogli i videti, ne samo osetiti.

Osetiće stanovnici Priboja, kako najavljuju, pozitivne promene koje donosi korišćenje biomase u energetske svrhe. 

–         Opšte je poznato da je drvna sečka, kao gorivo koje se pravi u subregionu, u opštinama Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, minimum duplo jeftinija od mazuta kojeg trenutno koristimo, tako da, što se tiče ekonomskih benefita, oni su očigledni. Što se tiče socijalnih benefita, ova toplana će koristiti drvnu sečku koja će se praviti na teritoriji ovih opština, tako da ćemo na taj način podstaći otvaranje novih radnih mesta, novih privrednih subjekata. Što se tiče ekološkog efekta, on je sigirno bitan jer ćemo smanjiti emisiju CO2 u atmosferu što je naš globalni zadatak, priča zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić. 

Navodeći da su država i lokalne samouprave prepoznale višestruki značaj obnovljivih izvora energije, stručni savetnik na projektu Nemačko-srpske razvojne saradnje Rajner Šelhas ističe važnost i, kako navodi, hrabrost odluke Opštine Priboj da se upusti u poduhvat zamene fosilnih goriva biomasom.

–         To opština radi za dobrobit svojih građana zbog čega pozdravljamo ovakvu vrstu saradnje i ovakav projekat, kaže Šelhas podsetivši da Priboj više godina aktivno učestvuje u sprovođenju projekta Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje.

Oslobađanje zavisnosti od mazuta: Promena ekološke slike okruga

Podsetimo, Priboj je među deset srpskih opština koje su prošle godine potpisale ugovor o sprovođenju projekta prelaska sa fosilnih goriva na korišćenje obnovljivih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja. Izgradnja postrojenja na biomasu je planirana i u Prijepolju, Novoj Varoši i Bajinoj Bašti.

 

Tačnih rokova nema, kažu, ali, dodaju, postoji interesovanje lokalnih samouprava koje se suočavaju sa urbanističkim problemima, dobijanjem građevinskih dozvola i nerešenim tehničkim i imovinsko- pravnim pitanjima.

–         Svaka lokalna samouprava se trudi da obezbedi uslove da što pre krene u realizaciju projekata što se tiče gradskih toplana jer su, svakako, ogromne uštede. Svaka sezona koju provedemo koristeći mazut su našu gubici, kaže zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić koji je na čelu Radne grupe za biomasu Zlatiborske oblasti.

Oko 44 odsto teritorije Zlatiborskog okruga je pod šumama, što ga čini jednim od najšumovitijih regiona u zemlji, podaci su Regionalne razvojne agencije Zlatibor. Kako navode, prema studijama Šumarskog fakulteta, šumski prirast u okrugu omogućava da bude dovoljnih količina drveta za potrebe grejanja stanovništva.

Drvnom masom do zadovoljenja značajnog procenta od ukupnih potreba za energijom
Studije rađene u sklopu Bioen projekta su pokazale da u Zlatiborskoj oblasti postoji dovoljna količina drvne biomase na kojoj bi bio zasnovan ekonomski razvoj.
–         Studija, rađena u okviru GIZ-ovog programa, pokazala je da je u opštini Bajina Bašta 38.293m3 količina rastinja koja je locirana na lokalnim putevima u opštini u širini od tri metra sa obe strane puta. Jedna studija je pokazala da je u okviru Zlatiborskog regiona 66 462 m3 ukupna količina drvnih ostataka iz 94 industrije za preradu drveta, navela je nedavno na Tari projektni menažer GIZ DKTI projekta Aleksandra Pantić istakavši da ni otpad iz šuma u privatnom vlasništvu, kao drvna biomasa sa velikim potencijalom, nije dovoljno iskorišćen.
Drvna sečka se najčešće dobija od rastinja pored puta i šumskog otpada, ali i drvni ostaci iz procesa prerade drveta u drvnoj industriji, mogu poslužiti kao izvor energije.
–         Imajući u vidu uslove reljefa, u Zlatiborskoj oblasti, uz napredak, moguće je očekivati da otprilike polovina šumskog ostatka bude iskorišćena kao biomasa za energiju, navodi se u Zelenoj agendi održive upotrebe biomase u Zlatiborskoj oblasti, publikovanoj 2015. godine u sklopu BioEn projekta. 

 

Korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije, prema oceni direktora Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavka Lukića, predstavlja direktnu podršku proizvođačima biomase, donosi uštede na lokalu, državi smanjuje deficit i troškove plaćanja uvoznih goriva.

–         Znači, s jedne strane, taj novac koji građani plaćaju, a koji odlazi na mazut ili gas, jednostavno bi ostao u lokalnoj zajednici i služio bi kao podrška svim snabdevačima goriva, s druge strane, ostao bi u lokalnoj ekonomiji i podstakao razvoj investicija u drugim oblastima, navodi direktor RRA Zlatibor koja nekoliko godina sprovodi BioEn projekat. 

Doprinos održivom ekonomskom razvoju opština
   
–         Naša uloga je da projekat Bioen i primere dobre prakse iz Priboja preslikamo i u druge opštine i na taj način ojačamo lokalne ekonomije, samim tim i regionalnu ekonomiju Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije, rekao je Slavko Lukić.
Projekat Promocija održive upotrebe bioenergije i alata i instrumenata energetske efikasnosti u Zlatiborskoj oblasti sprovodi RRA Zlatibor, uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke koja se obezbeđuje posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju/GIZ.
Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ od 2014. godine aktivno deluje u Srbiji u nameri da se razvije tržište bioenergije. To, prema rečima Rajnera Šelhasa, nije jednostavan zadatak.
–         S jedne strane imamo potrebu da se ta drvna sečka negde upotrebi, a sa druge strane, ponuda i potražnja moraju da se dovedu u jedan kolosek, kaže stručni savetnik na projektu Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji Rajner Šelhas.
GIZ je implementaciona organizacija Nemačke Vlade koja, u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, podržava Srbiju bilateralnim i regionalnim projektima. Oko 1, 8 milijardi evra, neposrednom pomoći, Savezna Republika Nemačka je izdvojila za Srbiju od 2000. godine.
–    Nemačka i Švajcarska su među vodećim zemljama u svetu u oblasi energetske efikasnosti i među tri najveća bilaterna donatora Srbije, rekao je ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge prošle godine, prilikom potpisivanja Sporazuma o zajmu i donacijama.
 

Zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije predstoji Srbiji, poput sprovođenja zakonskih obaveza koje se odnose na smanjenje emisije štetnih materija u vazduh. Zahtevaće promenu navika i spremnost lokalnih samouprava.

–         Postoje javna komunalna preduzeća koja još uvek nisu spremna jer to zahteva velike investicije, zahteva cost- benefit analize, odnosno isplativost celog postupka, objašnjava direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić ističući i značaj dugoročnog planiranja. 

Na duže staze i Srbija prati svetski trend. Teži stvaranju energetski nezavisne zajednice i prostora bez primene fosilnih goriva. Država se obavezala da do 2020. godine na 27 odsto, od ukupne bruto finalne potrošnje energije, poveća udeo obnovljivih izvora, od kojih je jedan i biomasa.

 

Autor: Jelena Penezić/ foto GIZ Izvor: Radio Luna

19 Komentara

 1. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit analysis on this. And he in truth bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If potential, as you turn out to be expertise, would you mind updating your blog with more particulars? It is extremely helpful for me. Massive thumb up for this blog post!
  adidas tubular shadow http://www.adidas-tubular.us.com

  Одговори
 2. curry 6 17/11/2019

  You need to participate in a contest for the most effective blogs on the web. I’ll recommend this site!
  curry 6 http://www.curry6.net

  Одговори
 3. nike air max 21/11/2019

  I抦 impressed, I have to say. Actually not often do I encounter a weblog that抯 each educative and entertaining, and let me inform you, you will have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the difficulty is something that not enough individuals are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my seek for something relating to this.
  nike air max http://www.nikeair-max.us.com

  Одговори
 4. calvin klein outlet 24/11/2019

  It抯 exhausting to seek out knowledgeable people on this matter, however you sound like you already know what you抮e talking about! Thanks
  calvin klein outlet http://www.calvinkleinsoutlet.us.com

  Одговори
 5. yeezy boost 350 27/11/2019

  Good post. I learn something tougher on different blogs everyday. It should always be stimulating to read content from other writers and observe somewhat one thing from their store. I抎 want to make use of some with the content material on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink in your web blog. Thanks for sharing.
  yeezy boost 350 http://www.yeezyboost-350.uk

  Одговори
 6. kyrie 5 spongebob 27/11/2019

  Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to seek out any individual with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is something that’s needed on the internet, someone with somewhat originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!
  kyrie 5 spongebob http://www.kyrie5spongebob.us

  Одговори
 7. louboutin shoes 30/11/2019

  You made some respectable points there. I looked on the internet for the difficulty and found most individuals will go together with with your website.
  louboutin shoes http://www.louboutinshoes.co.uk

  Одговори
 8. golden goose outlet 06/12/2019

  There are definitely quite a lot of details like that to take into consideration. That could be a nice level to convey up. I offer the ideas above as common inspiration but clearly there are questions just like the one you convey up the place crucial factor can be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round issues like that, however I’m sure that your job is clearly identified as a good game. Both boys and girls feel the impression of only a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.
  golden goose outlet http://www.goldengooseoutlet.us

  Одговори
 9. supreme clothing 15/12/2019

  I am also writing to make you understand what a wonderful encounter our child gained reading through your web page. She came to find so many pieces, which include what it’s like to have an awesome giving spirit to get many people quite simply understand various very confusing matters. You actually exceeded her expected results. Thanks for presenting those good, healthy, revealing and fun tips on your topic to Mary.
  supreme clothing http://www.supremesclothing.com

  Одговори
 10. curry 5 20/12/2019

  I am writing to make you be aware of what a impressive encounter my wife’s child undergone reading yuor web blog. She came to understand too many issues, most notably how it is like to have an excellent helping heart to get many people smoothly comprehend chosen impossible matters. You undoubtedly exceeded our expectations. Thanks for producing the essential, trustworthy, informative and as well as fun thoughts on the topic to Jane.
  curry 5 http://www.curry5shoes.net

  Одговори
 11. lebron 10 24/12/2019

  I simply wanted to say thanks again. I am not sure what I would’ve sorted out in the absence of the entire solutions discussed by you about such topic. Previously it was an absolute scary scenario in my position, but taking a look at a specialised avenue you handled the issue forced me to weep for delight. I’m just grateful for the assistance and even have high hopes you find out what an amazing job you are always providing instructing the mediocre ones using your web page. I am sure you have never met any of us.
  lebron 10 http://www.lebronjames-shoes.us.com

  Одговори
 12. golden goose outlet 29/12/2019

  I must show my appreciation to the writer for rescuing me from this type of trouble. As a result of exploring through the the net and finding solutions which are not pleasant, I believed my life was over. Living without the presence of approaches to the problems you’ve sorted out through this blog post is a serious case, and the kind that might have adversely damaged my career if I had not noticed your blog. Your own personal ability and kindness in taking care of the whole thing was tremendous. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a thing like this. It’s possible to at this point relish my future. Thanks for your time very much for your specialized and amazing guide. I will not hesitate to propose your web site to anyone who ought to have guidelines about this problem.
  golden goose outlet http://www.goldengooseoutlet.org

  Одговори
 13. supreme clothing 01/01/2020

  I wanted to jot down a simple remark to appreciate you for some of the great recommendations you are posting on this website. My time intensive internet investigation has at the end of the day been honored with high-quality concept to exchange with my family and friends. I would claim that most of us visitors are really fortunate to exist in a magnificent network with so many brilliant individuals with valuable advice. I feel somewhat privileged to have discovered your website and look forward to so many more entertaining minutes reading here. Thanks once again for all the details.
  supreme clothing http://www.supremehoodies.us

  Одговори
 14. air jordan 05/01/2020

  I wish to express thanks to you for bailing me out of such a setting. Because of searching throughout the world wide web and getting views which were not productive, I assumed my life was done. Being alive minus the answers to the problems you have sorted out by means of your good website is a critical case, and ones that would have in a negative way damaged my career if I had not come across your site. Your primary understanding and kindness in playing with every item was precious. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a point like this. I am able to at this time look forward to my future. Thanks so much for the professional and effective guide. I will not think twice to recommend your web blog to anyone who needs and wants guidance about this area.
  air jordan http://www.airjordanretro.co.uk

  Одговори
 15. yeezy shoes 08/01/2020

  My husband and i felt so lucky that Albert managed to deal with his preliminary research while using the ideas he discovered from your very own web site. It’s not at all simplistic to simply happen to be giving freely solutions that men and women may have been making money from. And we figure out we have got you to give thanks to because of that. The most important explanations you made, the straightforward web site menu, the relationships you will help promote – it’s got all great, and it’s facilitating our son in addition to the family feel that that topic is cool, which is seriously vital. Many thanks for everything!
  yeezy shoes http://www.yeezyshoes.in.net

  Одговори
 16. off white clothing 12/01/2020

  I enjoy you because of your entire efforts on this web site. Kim take interest in getting into research and it is obvious why. My partner and i notice all concerning the powerful medium you give very helpful guidance on your web site and as well as strongly encourage contribution from other individuals on the subject matter plus our child is really becoming educated so much. Have fun with the remaining portion of the year. You’re carrying out a brilliant job.
  off white clothing http://www.offwhite.us.com

  Одговори
 17. Truly beneficial look onward to visiting again.|

  Одговори
 18. BrianIdoxy 14/01/2020

  Thanks meant for supplying these types of substantial post.

  http://fr.musclemass.space/

  Одговори
 19. moncler jackets 15/01/2020

  My spouse and i felt relieved Ervin managed to do his investigation from your precious recommendations he was given while using the weblog. It’s not at all simplistic to just happen to be freely giving secrets which usually most people may have been selling. And we keep in mind we now have you to give thanks to for that. The most important explanations you’ve made, the straightforward blog menu, the friendships you will help to create – it’s got everything superb, and it’s helping our son and us understand the subject is thrilling, which is certainly rather indispensable. Thank you for everything!
  moncler jackets http://www.monclerjackets.us

  Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×