Učitava se

Kucajte za pretragu

Žogarija – Loptarija u Čajetini

Čajetina Čajetina Sport Sport Zlatiborski okrug

Žogarija – Loptarija u Čajetini

Podeli

Međunarodna sportsko – rekreativna manifestacija Žogarija se uspešno održava, već četrnaestu godinu, u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, već osmu godinu u Srbiji i po prvi put u Opštini Čajetina.

U ponedeljak sa početkom u 14 časova i 30 minuta u Novom parku u Čajetini, u Loptariji će učestvovati 8 ekipa iz svih osnovnih škola sa teritorije opštine Čajetina. U slučaju kiše, manifestacija će biti održana u sportskoj hali na Zlatiboru.

Škola koja pobedi u svom mestu stiče pravo da se takmiči sa ostalim školama iz Raške, Zrenjanina i Kikinde na državnom nivou, 17. septembra, na Kopaoniku.

Škola  pobednik sa finalnog takmičenja Srbije stiče pravo da se takmiči na velikom, regionalnom finalu u kome učestvuju svi pobednici iz ostalih zemalja učesnica u Beogradu.

U čitavom regionu, Alpe-Jadran-Dunav, Manifestacija Žogarija Loptarija, uključuje oko 2.4 miliona dece iz Osnovnih škola i vrtića,  320 hiljada pedagoških radnika, 10 hiljada ustanova i 20 hiljada direktora iz osnovnih škola i vrtića.

Glavni cilj Manifestacije Žogarija je razvijanje, podsticanje i promocija zdravlja i zdravog načina života, putem fizičkih aktivnosti, posebno motoričkih, kod dece mlađeg školskog uzrasta.

Jedan od sekundarnih ciljeva Manifestacije ogleda se u razvijanju osećanja međusobnog poštovanja, uvažavanja različitosti, tolerancije, strpljivosti kod dece, putem fair-play-a kao dominantnog pokazatelja sistema vrednosti.

Drugi, ne manje bitan, sekundaran cilj, je i podsticanje okoline (škole, roditelja, društvene zajednice) da podrži i pravilno vrednuje fizičku aktivnost dece putem ovakvih Manifestacija. Takođe, značajno je naglasiti da Manifestacija predstavlja i svojevrstan most saživota, saradnje i novih oblika povezivanja mladih generacija susednih zemalja, što doprinosi razvoju njihove multikulturalnosti.

         Sadržaj tj. program Manifestacije čine igre sa loptom (fudbal 3 na 3 i igre spretnosti), kviz znanja navijačkih ekipa, druženje, zabava, pevački i plesni nastupi, takmičenje nastavnika, stvaranje kreativnih radionica. Program Žogarija nije usmeren na stvaranje vrhunskih sportista, već na podsticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala dece.

    Realizacija programa omogućuje deci da shvate vrednost i važnost telesnog vežbanja, kao i njegov doprinos zdravom stilu života. Prilikom igranja naglašena je važnost etičnosti i fer-plej-a.

         Svaka Manifestacija Žogarija, Loptarija se snima, montira i realizuje kao emisija za decu koja će biti emitovana na lokalnim i nacionalnim TV stanicama u svim državama učesnicama.

Izvor i foto:Cajetina.org

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×