Učitava se

Kucajte za pretragu

Zlatibor – beg od ambrozije

Čajetina Čajetina Pogled sa Tornika uPoMoc Zlatiborski okrug

Zlatibor – beg od ambrozije

Podeli
Agencija za zaštitu životne sredine prognozira da će korovske vrste biljaka jako bujati i da će brzo ući u fazu cvetanja, ukoliko se blagovremeno ne unište agrotehničkim ili hemijskim načinima.
 Zlatibor je i dalje pogodna destinacija za boravak alergičnih osoba.Zlatibor je i dalje pogodna destinacija za boravak alergičnih osoba.

Agencija za zaštitu životne sredine je preporučila da se u narednom periodu suzbiju korovske biljke, pre nego što uđu u intenzivnu fazu cvetanja, a kako bi se pomoglo osetljivim osobama sa alergijskim reakcijama na polen.

Alergičnim osobama, naročito onim koje imaju problema sa ambrozijom, preporučuje se boravak na Zlatiboru, destinaciji koja u prethodnom periodu uglavnom beleži niske koncentracije polena u vazduhu.

Visoke koncentracije polena koprive su zabeležene na Zlatiboru tokom par dana prošle nedelje.Visoke koncentracije polena koprive su zabeležene na Zlatiboru tokom par dana prošle nedelje.
Merenja na Zlatiboru, koje analizira evropski sertifikovana osoba, finansira Opština ČajetinaMerenja na Zlatiboru, koje analizira evropski sertifikovana osoba, finansira Opština Čajetina

Godinama su na Zlatiboru izuzetno pogodni uslovi za alergične osobe. Zlatiborska mikroklima, specifične struje i rosne kiše, uz pravovremene kosidbe pre cvetanja biljaka, prema rečima rukovodioca grupe za monitoring polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjane Mitrović Josipović, obaraju koncentracije alergenog polena i čiste vazduh od zagađenja.  

U toj vazdušnoj banji u Zapadnoj Srbiji, uprkos većem broju pašnjaka, uglavnom nema povišenih koncentracija polena trava. Dosadašnja merenja pokazuju i da korovske biljke i poleni breze, tokom sezone drveća, ne prelaze granične vrednosti na Zlatiboru.

Ta planina je među prvim turističkim destinacijama u Srbiji koje mere alergeni polen. Agencija za zaštitu životne sredine od 2013. godine prati na Zlatiboru koncentracije 24 alergene vrste biljaka u vazduhu.

Alergeni poleni se uzorkuju na zlatiborskoj meteorološkoj stanici uz pomoć italijanskog aparata Lanconi. Taj oko sedam hiljada evra vredan uređaj je među dva u svetu čije rezultate, uz propratnu metodologiju, priznaje Evropska asocijacija za aerobiologiju.

–         Apsolutno imamo identičnu metodologiju kao sve zemlje u Evropi, istakla je za RAM mrežu Mirjana Mitrović Josipović objasnivši da se podaci sa 25 mernih mesta u Srbiji skladište u bazi Agencije za zaštitu životne sredine, ali i u evropskoj bazi u Beču na osnovu koje se prave karte sa rezultatima merenja u Evropi.

Na meteorološkoj stanici na Zlatiboru, postavljena klopka za polen je dovoljna za merenja na području opštine Čajetina, u radijusu od oko 50 kilometara. 

Merenja nisu automatska, kako je objasnila Mitrović Josipović. Dok se uređaj pokreće u smeru vetra, polenova zrna se lepe za traku, premazanu specifičnim silikonskim gelom.

–         Klopka ima takve tehničke karakteristike da pumpom uvlači od osam do deset litara vazduha u minuti, poput našeg prosečnog udisaja u minuti, navela je Mitrović Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine kojoj zaposleni na meteorološkoj stanici iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda šalju uzorke alergenih polena.

Obrađene podatke analiziraju evropski sertifikovane osobe. Merenja finansira Opština Čajetina.

http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/18943/zlatibor–beg-od-alergenih-polena.html

Srbija je pionir, prema rečima Mirjane Mitrović Josipović, jer je prva u Evropi uvela polen kao indikator i definisala ga u Zakonu o zaštiti vazduha kao prirodnu česticu koja, kako je navela, zbog sve većeg broja zdravstvenih problema građana mora imati kontinuitet merenja, poput onih zagađivača koji su izazvani radom čoveka.

Agencija za zaštitu životne sredine u 20 mesta u Srbiji u nacionalnoj mreži stanica, uz pet u Vojdovini, prati koncentracije polenovih zrna 24 biljne vrste. Agencija ih je, prema najjačim alergenima, svrstala u tri indikatora, poleni breze, poleni trava, poleni ambrozije.

Indikatori predstavljaju broj dana u toku godine sa prekoračenjem graničnih vrednosti kvaliteta vazduha u odnosu na prisustvo polena.

Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na ZlatiboruFoto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na Zlatiboru

Polen biljaka se u toku godine javlja u tri vremenska razdoblja. Sezona drveća počinje u februaru i traje do marta. Od maja do juna je sezona trava, a od jula do oktobra se emituje polen korova. Merenja alergenih polena počinju sa prvim polenima leske, jove, čempresa, bresta, topole, a završavaju se merenjem invazivne korovske biljke ambrozije koja ima najjači alergeni potencijal.

–         Ambrozija ima 52 proteinske materije koje veoma burno reaguju sa našim komponentama u krvi i iz tog razloga su najveći simptomi i najveće tegobe, objasnila je Mirjana Mitrović Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine navodeći da je za ambroziju granična vrednost 15 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, za razliku od polena breze i trava čija je granična vrednost duplo veća, 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha.

Prošlogodišnja merenja koncentracija polena ambrozije pokazuju da je Zlatibor imao 448 polenovih zrna tokom čitavog merenja, dok ih je Beograd u istom periodu imao 7281, a dnevno u proseku 800 polenovih zrna te korovske biljke čija je granična vrednost 15 polenovih zrna po metru kubnom.

Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na Zlatiboru Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na Zlatiboru

Istakavši da jedna biljka ambrozije proizvodi od jedan do osam milijardi polenovih zrna, rukovodilac grupe za monitoring polena Agencije za zaštitu životne sredine je objasnila da je mapiranje na teritoriji Beograda pokazalo da po stanovniku raste od pet do deset biljaka ambrozije. Ima je u parkovskim površinama, na zapuštenim građevinskim zemljištima, u žitištima na obodu Beograda.

Mladenović: Borba protiv ambrozije na teritoriji celog Beograda

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=423595

 

Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na ZlatiboruFoto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović, održane u martu na Zlatiboru

–         Izuzetno smo ugroženi, navela je Mirjana Mitrović Josipović dodavši da se tokom kišnih godina registruju manje količine alergenih polena, ali da uporedni podaci petogodišnjeg kretanja ambrozije pokazuju veliku razliku između Beograda i Zlatibora.

–         Ukupna količina polena u 2013. godini u Beogradu je iznosila 4183, a na Zlatiboru te iste godine ukupno 147, navela je naša sagovornica istakavši da je prošle godine tokom jednog dana u Beogradu zabeleženo 670 polenovih zrna ambrozije, što je, kako je istakla, najveća koncentracija polena od početka merenja u tom gradu. Maksimalno postignuta koncentracija polena ambrozije u danu na Zlatiboru je prošle godine iznosila 51. 

Ambroziji za sada ne odgovaraju visoke nadmorske visine, iznad 600 metara.Ambroziji za sada ne odgovaraju visoke nadmorske visine, iznad 600 metara.

Inače, prošlogodišnja merenja se ne razlikuju znatno od petogodišnjeg proseka na Zlatiboru kojem ni četinari ne povećavaju koncentracije polena u vazduhu, jer se, prema objašnjenju Mirjane Mitrović Josipović, njihova polenova zrna jako teško dižu u sloj koji udišemo.

Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović
Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović Foto Screenshot prezentacije Mirjane Mitrović Josipović

Kako bi se smanjila opterećenja i alergijske reakcije na polen, i na Zlatiboru su neophodne pravovremene kosidbe, zbog velikog broja pašnjaka.

–         Dva košenja pre cvetanja daju izuzetne rezultate jer ne dozvoljavaju biljci da cveta, istakla je Mirjana Mitrović Josipović objasnivši da se kontraefekat stvara ukoliko se biljke uklanjaju kada procvetaju.

Agencija za zaštitu životne sredine, prateći meteorološku prognozu, izdaje upozorenja i preporuke najmanje deset dana pre nego što pojedini alergeni poleni dosegnu kritičnu koncentraciju, uz rezultate merenja koje semaforski prikazuje na svom sajtu, po uzoru na Evropu.

Svaki četvrti stanovnik planete je ugrožen i ima problema sa alergenim polenom biljaka, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

http://www.sepa.gov.rs/index.php?menu=303&id=1111&akcija=showExternal

 

Strani i domaći turisti, kako je navela naša sagovornica, sve više traže takve informacije o alergenim polenima kako bi planirali putovanja i odmore u mestima sa niskim koncentracijama, poput Zlatibora.

Najmanje je desetodnevna razlika između cvetanja biljaka na većoj nadmorskoj visini u odnosu na Beograd. 

Zbog kumulativnog dejstva, kako objašnjava sagovornica RAM mreže, nije svejedno da li je neko izložen povećanim koncentracijama 20 ili dva dana.

Boravak na otvorenom se ne preporučuje alergičnim osobama u preprodnevnim časovima, po suvom, toplom i vetrovitom danu jer su tada najveće koncentracije polena.

Najosetljiviji su stari i deca, a kod osoba alergičnih na polen i 48 sati nakon kontakta mogu nastupiti reakcije, poput kijanja, svraba očiju, otežanog disanja, promena na koži.

Za alergije od polena, za sada nema leka. Terapije pomažu kvalitet života, a mogu se smanjiti u određenoj godini, uz praćenje rezultata merenja. Poželjne su i šetnje posle kiše, promena garderobe i pranje kose nakon povratka iz prirode, poput one na Zlatiboru koja poslednjih godina sve više privlači ljude sklone polenskim alergijama, posebno iz Beograda i Vojvodine.

 Zlatibor, kao beg od alergenih polena, poslednjih godina sve više privlači ljude sklone polenskim alergijama, posebno iz Beograda i Vojvodine. Zlatibor, kao beg od alergenih polena, poslednjih godina sve više privlači ljude sklone polenskim alergijama, posebno iz Beograda i Vojvodine.
Tekst je deo projekta Pogled sa Tornika. Projekat sufinansira Opština Čajetina.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 

42 Komentara

 1. goyard handbags 19/07/2019

  I just wanted to send a word to thank you for the remarkable items you are giving here. My considerable internet search has now been rewarded with extremely good facts to go over with my two friends. I would claim that most of us website visitors are unequivocally blessed to dwell in a remarkable place with many outstanding individuals with very helpful plans. I feel really privileged to have seen your entire webpage and look forward to tons of more exciting times reading here. Thanks a lot once more for all the details.
  goyard handbags http://www.goyard.us.com

  Одговори
 2. louboutin shoes uk 20/07/2019

  I am glad for commenting to let you understand of the cool encounter my friend’s child experienced going through your blog. She came to understand too many things, most notably what it is like to possess a great teaching character to have the rest smoothly grasp a number of multifaceted things. You really exceeded our expectations. Thanks for showing the powerful, dependable, revealing and as well as cool tips about your topic to Janet.
  louboutin shoes uk http://www.louboutinshoes.uk

  Одговори
 3. yeezy boost 350 v2 21/07/2019

  There are actually a whole lot of details like that to take into consideration. That could be a nice point to bring up. I offer the thoughts above as common inspiration but clearly there are questions just like the one you bring up where an important factor will probably be working in trustworthy good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round things like that, but I am positive that your job is clearly identified as a good game. Both girls and boys really feel the affect of just a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.
  yeezy boost 350 v2 http://lovebyt.es/yzyv2us

  Одговори
 4. balenciaga shoes 21/07/2019

  I simply needed to thank you so much again. I do not know the things I would’ve taken care of in the absence of the entire strategies shown by you on my industry. It was before a real alarming situation for me, but viewing your well-written strategy you handled it took me to weep over gladness. Now i am happier for this guidance and hope you are aware of an amazing job your are doing teaching some other people using your web blog. More than likely you haven’t got to know all of us.
  balenciaga shoes http://www.balenciagashoes.us.org

  Одговори
 5. retro jordans 22/07/2019

  I just wanted to develop a small remark to be able to say thanks to you for these precious techniques you are giving out on this website. My considerable internet investigation has now been honored with beneficial information to go over with my visitors. I would point out that we website visitors are undeniably fortunate to be in a magnificent place with so many outstanding people with helpful guidelines. I feel somewhat happy to have encountered the weblog and look forward to tons of more fun moments reading here. Thanks once again for all the details.
  retro jordans http://www.retro-jordans.us.com

  Одговори
 6. kobe 11 23/07/2019

  My husband and i felt quite relieved when Louis could finish up his analysis from the ideas he came across when using the site. It’s not at all simplistic to simply choose to be releasing steps which some people might have been selling. So we realize we now have you to appreciate because of that. Those illustrations you made, the easy web site navigation, the relationships your site give support to instill – it’s got mostly amazing, and it is aiding our son in addition to our family reason why that article is exciting, which is seriously important. Thanks for all!
  kobe 11 http://www.kobebasketballshoes.net

  Одговори
 7. air max 24/07/2019

  I simply had to say thanks yet again. I’m not certain the things I might have made to happen without these opinions documented by you on that concern. It absolutely was the frightening problem in my circumstances, but seeing a new expert form you processed it took me to jump for gladness. I will be grateful for this support as well as trust you find out what an amazing job you happen to be getting into teaching the mediocre ones through your blog. I am certain you haven’t met all of us.
  air max http://www.air-max.us.com

  Одговори
 8. yeezy boost 25/07/2019

  Can I just say what a relief to search out somebody who really is aware of what theyre talking about on the internet. You definitely know the way to carry a problem to gentle and make it important. Extra individuals must learn this and understand this facet of the story. I cant consider youre not more common since you positively have the gift.
  yeezy boost http://cbi.as/8eyec

  Одговори
 9. nike react 26/07/2019

  My spouse and i have been very thankful Edward could round up his researching while using the precious recommendations he came across using your weblog. It’s not at all simplistic to simply find yourself giving freely tricks the others might have been making money from. And we recognize we now have the website owner to give thanks to for this. The most important illustrations you’ve made, the easy site navigation, the friendships you can make it easier to promote – it’s all incredible, and it is aiding our son in addition to our family consider that the idea is exciting, which is certainly extremely indispensable. Thank you for all!
  nike react http://www.nikereact.us.com

  Одговори
 10. golden goose sale 27/07/2019

  Thank you for all of your effort on this blog. Debby takes pleasure in conducting investigations and it’s obvious why. We all hear all concerning the powerful means you deliver sensible tips by means of this blog and therefore boost response from website visitors about this matter so our girl is truly studying a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. You are always doing a good job.
  golden goose sale http://www.golden-goose.us.com

  Одговори
 11. jordan shoes 28/07/2019

  I in addition to my pals have already been taking note of the great helpful hints found on your website and the sudden came up with an awful suspicion I never thanked the blog owner for them. The guys ended up for that reason excited to learn all of them and have now certainly been enjoying them. We appreciate you actually being very kind as well as for going for this form of fantastic useful guides millions of individuals are really eager to be aware of. My personal sincere apologies for not saying thanks to you sooner.
  jordan shoes http://www.jordanshoes.org.uk

  Одговори
 12. vapormax 05/08/2019

  I in addition to my pals have been following the best ideas found on your web site and then at once came up with an awful suspicion I never thanked the web site owner for those secrets. Those ladies are already for this reason glad to study them and have in effect surely been tapping into those things. Appreciate your genuinely simply thoughtful as well as for getting this kind of wonderful information millions of individuals are really desirous to be informed on. My honest apologies for not expressing appreciation to earlier.
  vapormax http://www.vapormax.org.uk

  Одговори
 13. air max 90 06/08/2019

  I am only commenting to let you be aware of of the magnificent experience my daughter developed viewing your web site. She even learned many details, which included what it’s like to have an incredible coaching style to let other people very easily understand certain complicated subject matter. You undoubtedly surpassed our own desires. Thanks for showing the effective, trustworthy, informative not to mention cool guidance on this topic to Tanya.
  air max 90 http://www.airmax90.us.org

  Одговори
 14. yeezy boost 350 06/08/2019

  After study a couple of of the blog posts on your web site now, and I really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and will likely be checking again soon. Pls try my site as properly and let me know what you think.
  yeezy boost 350 http://youl.ink/yzyboostus

  Одговори
 15. supreme hoodie 07/08/2019

  I simply wanted to construct a remark to say thanks to you for the nice steps you are giving here. My particularly long internet search has at the end been recognized with reasonable knowledge to write about with my guests. I ‘d state that that we visitors are quite endowed to dwell in a superb place with so many marvellous people with valuable things. I feel really grateful to have used the site and look forward to tons of more brilliant moments reading here. Thanks a lot again for everything.
  supreme hoodie http://www.supreme-hoodie.us.com

  Одговори
 16. yeezy boost 350 08/08/2019

  I have to voice my affection for your generosity for people who require help on in this concern. Your personal dedication to passing the message across has been quite advantageous and has regularly made women like me to reach their ambitions. Your entire useful tutorial denotes a whole lot to me and much more to my office workers. Best wishes; from each one of us.
  yeezy boost 350 http://www.yeezyboost.in.net

  Одговори
 17. My wife and i felt very peaceful Albert managed to round up his researching while using the ideas he obtained in your weblog. It is now and again perplexing to just be giving for free secrets which usually some people may have been trying to sell. We consider we have got you to appreciate for that. Most of the illustrations you’ve made, the easy site navigation, the relationships you can aid to foster – it’s got many awesome, and it’s really making our son in addition to the family do think this situation is awesome, which is certainly tremendously essential. Thanks for all the pieces!
  russell westbrook shoes http://www.russellwestbrookshoes.us

  Одговори
 18. jimmy choo shoes 10/08/2019

  I not to mention my guys appeared to be reading through the best key points from the blog while instantly developed an awful feeling I had not thanked you for those secrets. All the men ended up happy to read them and have now really been tapping into them. Thank you for truly being considerably helpful as well as for opting for this sort of ideal subjects millions of individuals are really needing to understand about. My personal sincere apologies for not saying thanks to earlier.
  jimmy choo shoes http://www.jimmychoo-shoes.us.com

  Одговори
 19. yeezy boost 350 11/08/2019

  This actually answered my downside, thank you!
  yeezy boost 350 http://yep.it/lfvmqr

  Одговори
 20. cheap jordans 11/08/2019

  I enjoy you because of your entire work on this website. My mum enjoys carrying out research and it’s easy to see why. All of us know all of the powerful way you offer sensible secrets via this web blog and in addition improve response from website visitors on this subject matter and our daughter is now discovering a lot. Take advantage of the remaining portion of the year. You’re the one performing a remarkable job.
  cheap jordans http://www.cheap-airjordans.us.com

  Одговори
 21. kd 11 12/08/2019

  I want to show my thanks to this writer for bailing me out of this challenge. As a result of searching through the online world and meeting proposals which are not productive, I figured my entire life was well over. Existing without the strategies to the difficulties you have fixed by means of your good write-up is a critical case, as well as those that could have adversely affected my career if I hadn’t come across the blog. Your talents and kindness in dealing with all the details was invaluable. I’m not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a stuff like this. I can also at this point look forward to my future. Thank you very much for this specialized and effective guide. I will not hesitate to endorse your web sites to any person who should have counselling about this problem.
  kd 11 http://www.kd11.us.com

  Одговори
 22. nike foamposite 13/08/2019

  I and my guys were actually digesting the good helpful hints found on your web page and before long developed a horrible suspicion I never thanked the web site owner for those techniques. These people ended up so passionate to see them and have in effect truly been using them. Appreciate your simply being simply thoughtful and then for finding variety of important areas millions of individuals are really needing to learn about. Our sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.
  nike foamposite http://www.nikefoamposite.us.com

  Одговори
 23. cheap jordans 15/08/2019

  I would like to get across my appreciation for your kind-heartedness giving support to men and women that actually need guidance on this subject matter. Your special dedication to passing the message up and down appears to be particularly useful and have constantly permitted folks just like me to achieve their goals. This informative instruction entails a great deal a person like me and even more to my mates. Thank you; from all of us.
  cheap jordans http://www.cheapjordans.us.org

  Одговори
 24. yeezy boost 350 16/08/2019

  you’ve got an ideal blog here! would you like to make some invite posts on my weblog?
  yeezy boost 350 http://xd03.com/HEFPB/

  Одговори
 25. lebron 15 shoes 16/08/2019

  I wanted to create you a little bit of word to be able to say thank you the moment again for your pleasing suggestions you’ve featured above. It has been surprisingly generous with people like you to offer without restraint all a number of people could have made available for an ebook in order to make some cash on their own, certainly considering that you might have done it in the event you decided. Those solutions additionally acted to become good way to understand that the rest have the same passion the same as my personal own to realize much more on the subject of this matter. Certainly there are a lot more enjoyable opportunities up front for those who find out your website.
  lebron 15 shoes http://www.lebron15.net

  Одговори
 26. golden goose 16/08/2019

  Thank you for each of your effort on this web site. Gloria enjoys setting aside time for investigations and it’s really easy to understand why. We notice all concerning the powerful means you create advantageous guidelines on your website and therefore increase contribution from others on the article plus our own princess is certainly understanding a lot of things. Take advantage of the remaining portion of the new year. Your doing a tremendous job.
  golden goose http://www.goldengoose-sneakers.us

  Одговори
 27. My husband and i got so contented Chris managed to carry out his investigation out of the ideas he discovered in your blog. It’s not at all simplistic just to find yourself making a gift of guides which often the others have been selling. We recognize we need the website owner to give thanks to for that. All of the illustrations you have made, the easy blog navigation, the relationships you give support to create – it’s got mostly extraordinary, and it’s really aiding our son and our family consider that this article is excellent, which is highly indispensable. Many thanks for all the pieces!
  chrome hearts online http://www.chromehearts.com.co

  Одговори
 28. nike air max 270 17/08/2019

  I wish to show appreciation to you for rescuing me from this particular setting. As a result of surfing through the world-wide-web and finding tips which are not pleasant, I assumed my entire life was over. Being alive devoid of the strategies to the difficulties you have sorted out all through your good blog post is a critical case, as well as ones that might have badly affected my career if I hadn’t noticed your blog post. Your own personal knowledge and kindness in maneuvering the whole lot was excellent. I’m not sure what I would’ve done if I had not encountered such a subject like this. I can also now look forward to my future. Thanks for your time so much for the expert and sensible guide. I will not hesitate to endorse the sites to any individual who needs to have tips on this situation.
  nike air max 270 http://www.airmax270.us.com

  Одговори
 29. cheap jordans 17/08/2019

  I happen to be commenting to let you be aware of of the notable encounter my cousin’s daughter enjoyed visiting the blog. She discovered such a lot of pieces, which include what it is like to possess an amazing helping heart to get other people effortlessly know just exactly several extremely tough things. You truly surpassed my expected results. I appreciate you for rendering these powerful, safe, revealing and also fun tips about your topic to Janet.
  cheap jordans http://www.jordansforcheap.us.com

  Одговори
 30. kevin durant shoes 18/08/2019

  I must express my thanks to the writer for bailing me out of this situation. As a result of surfing around throughout the online world and obtaining advice which are not helpful, I assumed my entire life was done. Living without the answers to the problems you’ve fixed through this report is a serious case, as well as the kind which could have badly damaged my entire career if I had not encountered your blog post. Your primary knowledge and kindness in maneuvering a lot of things was useful. I’m not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a thing like this. I am able to at this point look ahead to my future. Thank you so much for this high quality and results-oriented guide. I will not think twice to recommend the website to anybody who should have care about this matter.
  kevin durant shoes http://www.kd-10.us

  Одговори
 31. Thank you so much for giving everyone a very brilliant chance to read articles and blog posts from here. It’s usually so excellent and packed with a good time for me and my office peers to visit your web site really 3 times in one week to read the latest tips you have got. And indeed, I am usually contented with the outstanding points you give. Selected 3 areas on this page are in fact the very best we have all had.
  michael kors handbags http://www.michaelkorsbagoutletbag.com

  Одговори
 32. I must express appreciation to this writer for bailing me out of this particular difficulty. Just after looking out throughout the online world and obtaining notions which were not productive, I believed my life was done. Being alive devoid of the answers to the issues you have fixed as a result of your good article is a serious case, and those which could have adversely damaged my career if I hadn’t come across your web page. Your primary capability and kindness in dealing with every part was valuable. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a solution like this. I can now look ahead to my future. Thanks a lot so much for your skilled and results-oriented guide. I won’t hesitate to propose your site to anybody who should get support about this subject.
  christian louboutin sale http://www.christianlouboutinshoessale.com

  Одговори
 33. longchamp 19/08/2019

  I simply desired to thank you very much yet again. I am not sure the things that I would have achieved without those methods discussed by you about such a area. Entirely was a real frustrating condition in my circumstances, but looking at this professional way you dealt with the issue made me to leap over delight. Now i am happier for the help and thus have high hopes you realize what a powerful job your are carrying out training people thru a web site. I am sure you’ve never encountered all of us.
  longchamp http://www.long-champ.us.com

  Одговори
 34. louboutin 20/08/2019

  I am also commenting to let you understand what a helpful discovery my girl encountered browsing your web site. She learned so many details, not to mention how it is like to possess a very effective giving character to make the mediocre ones with no trouble have an understanding of selected grueling topics. You undoubtedly exceeded people’s desires. Thanks for imparting the essential, trustworthy, educational and as well as unique guidance on that topic to Ethel.
  louboutin http://www.louboutins.us.com

  Одговори
 35. yeezy boost 350 v2 20/08/2019

  I wish to convey my gratitude for your kindness in support of those individuals that really want assistance with this one concern. Your special dedication to getting the solution all through turned out to be pretty practical and have continuously made guys just like me to get to their desired goals. Your own insightful key points entails a great deal a person like me and even more to my peers. Thanks a ton; from everyone of us.
  yeezy boost 350 v2 http://www.yeezyboost350v2shoes.us.com

  Одговори
 36. paul george shoes 20/08/2019

  I actually wanted to compose a brief comment to be able to appreciate you for the magnificent items you are writing on this site. My extended internet search has at the end been honored with brilliant concept to share with my neighbours. I ‘d believe that we readers are undeniably fortunate to dwell in a perfect community with many perfect individuals with great methods. I feel truly fortunate to have come across the site and look forward to plenty of more brilliant times reading here. Thanks a lot again for everything.
  paul george shoes http://www.paulgeorgeshoes.us.com

  Одговори
 37. nike air max 270 21/08/2019

  I precisely had to thank you so much all over again. I’m not certain the things I would’ve used in the absence of the actual methods provided by you regarding my area of interest. It became the terrifying matter in my opinion, however , finding out the expert mode you processed that took me to jump for joy. I’m grateful for your work and thus expect you are aware of an amazing job that you’re doing teaching other individuals all through your blog. I am sure you have never met all of us.
  nike air max 270 http://www.airmax-270.com

  Одговори
 38. yeezy 21/08/2019

  I precisely needed to thank you very much again. I am not sure the things I could possibly have taken care of without the entire creative ideas shown by you over this concern. Previously it was a very frightful matter in my view, nevertheless noticing this specialised form you processed the issue made me to weep over fulfillment. I am happier for your advice and thus hope you know what a powerful job you have been providing teaching many people using your webpage. I know that you haven’t got to know all of us.
  yeezy http://www.yeezyadidas.us.com

  Одговори
 39. fila shoes 21/08/2019

  I simply wanted to thank you very much once again. I’m not certain the things I would have accomplished without the pointers documented by you about my industry. This was the frightful concern in my view, nevertheless finding out a specialized fashion you resolved that took me to cry over fulfillment. I am just grateful for this information and as well , wish you realize what a great job that you are undertaking teaching the rest by way of your web site. I know that you haven’t got to know any of us.
  fila shoes http://www.filashoes.us.org

  Одговори
 40. curry 4 22/08/2019

  I wanted to construct a simple remark to say thanks to you for all of the magnificent advice you are giving out on this site. My particularly long internet investigation has now been honored with awesome know-how to exchange with my classmates and friends. I would point out that many of us readers actually are undeniably lucky to dwell in a notable website with very many marvellous people with good pointers. I feel really blessed to have encountered your web site and look forward to really more awesome times reading here. Thank you once more for a lot of things.
  curry 4 http://www.curry4shoes.us.com

  Одговори
 41. fitflop 22/08/2019

  My wife and i ended up being now satisfied when Ervin could carry out his investigations by way of the ideas he acquired from your site. It is now and again perplexing just to continually be handing out guides that some people might have been selling. And we fully understand we need you to be grateful to for this. These illustrations you made, the easy site menu, the relationships you will make it easier to foster – it is mostly unbelievable, and it is aiding our son and the family do think the theme is awesome, which is certainly especially vital. Thanks for all!
  fitflop http://www.fitflops-saleclearance.us.com

  Одговори
 42. nike huarache 23/08/2019

  I truly wanted to type a quick remark to appreciate you for all of the stunning guidelines you are giving out on this site. My time-consuming internet research has at the end been recognized with incredibly good details to go over with my family and friends. I would suppose that many of us website visitors actually are quite blessed to dwell in a decent community with very many wonderful professionals with valuable guidelines. I feel very blessed to have seen your entire webpage and look forward to really more amazing times reading here. Thanks once more for a lot of things.
  nike huarache http://www.nikehuaracheshoes.us.com

  Одговори

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×