Učitava se

Kucajte za pretragu

Zelena poslanička grupa posetila Duboko

Užice Zlatiborski okrug

Zelena poslanička grupa posetila Duboko

Podeli

Zelena poslanička grupa i članovi misije OEBS-a su posetili Regionalni centar za upravljanjem otpadom Duboko, kako bi se upoznali sa radom i modelom poslovanja ove prve regionalne deponije u Srbiji, čiji primer treba da koristi i drugim lokalnim sredinama u zemlji u rešavanju pitanja upravljanja komunalnim otpadom.

Poslanica Dubravka Filipovski je istakla da je Zelena poslanička grupa dobila uveravanje od ministra za zaštitu životne sredina Gorana Trivana da će problem otpada u Prijepolju biti rešen u naredne dve godine.

– Ovaj model poslovanja treba da se sledi i u ostalim delovima zemlje. Dobili smo uveravanje od ministra Trivana da će problem otpada u Prijepolju biti rešen u naredne dve godine, što je dobra vest za sve meštane Zlatiborskog okruga, istakla je Filipovski.

Dubravka Filipovski

Šef odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Džon Klejton naglasio je da ova organizacija podržava lokalnu inicijativu u oblasti zaštite životne sredine.

-Želimo da svi vide najbolji primer i da učimo šta može biti bolje. Svaka opština i svaki grad imaju slične probleme u oblasti upravljanja otpadom i ti problemi moraju se rešavati na lokalnom nivou, rekao je Klejton.

Džon Klejton

Direktor Dubokog Momir Milovanović naglasio je da će poslanicima predočiti najveći problem sa kojim se ova regionalna deponija suočava, a to je primarna selekcija otpada.

-Ključno je to da vidimo kako da u Srbiji zaživi primarna selekcija otpada na mestu nastanka, kako da mi građani i ostali sektori učestvujemo u selekciji otpada i smanjimo količine otpada koje će ići na telo deponije. Važno je i to kako da iskoristimo veće količine otpada, da bi oni koji se bave reviklažom imali više sirovina, rekao je Milovanović.

Momir Milovanović

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da je od Evropske unije dobijeno oko milion evra za dva projekta koja treba da reše problem primarne selekcije otpada.

-Prvi put imamo uslov da rešimo ovaj problem. Ostaje još da se donese odluka šta sa preradom otpada koji dolazi u Duboko, da li da se gradi postrojenje za mehaničko-biološku preradu ili energana uz podršku EU i Ministarstva za zaštitu životne sredine, rekao je Petković.

Tihomir Petković

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×