Učitava se

Kucajte za pretragu

Završena prva faza postavljanja ograde na Ponikvama

Užice Zlatiborski okrug

Završena prva faza postavljanja ograde na Ponikvama

Podeli

Završeni su radovi na izgradnji dela ograde na aerodromu Ponikve. Izgrađena je ograda u dužini od 3 735 metara od ukupno 8 930 metara koliko treba da se uradi da bi se završetkom ograde i uz još neke dodatne radove Aerodrom stavio potpuno u civilnu funkciju. Ukupna vrednost radova je  oko 15,5 miliona dinara.

Slaviša Dimitrijević direktor JP Aerodrom Ponikve je istakao da je aerodrom trenutno namenjen za sletanje aviona generalne avijacije odnosno privatnih letova, ali nije osposobljen za javni saobraćaj.

-U toku ove godine smo imali oko 200 domaćih i oko 70 međunarodnih letova, gde su uglavnom bili privatni avioni. Za javni saobraćaj nam je potrebno da ispunimo dodatne uslove kao i da nabavimo potrebnu opremu da bi to moglo da funcioniše nesmetano, rekao je Dimitrijević.

Slaviša Dimitrijević

Po rečima gradonačelnika Užica, Tihomira Petkovića, osim ovog dela ograde, izgrađena je i pristanišna zgrada. Aerodrom na Ponikvama ima struju i tehničku vodu.

-Bitno je završiti još 800 metara piste i uraditi svetlosnu signalizaciju na aerodromu. U nekoj od predstojećih faza potrebno je rekonstruisati i vodovod kojim se napaja aerodrom i pristaništa zgrada i uraditi još nikih poslova koji idu uz to vezano za protivpožarnu zaštitu. Sveukupno, mi smo procenili u jednom momentu, da je neophodno oko pet miliona evra da se aerodrom potpuno završi i stavi u punu fuinkciju, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

On je istakao, da nijedan grad u Evropi ne može sam da upravlja aerodromom jer je to veoma visokostručan i zahtevan posao.

-Užice je zamolilo Vladu Republike Srbije  da vrati vlasništvo nad aerodromom Republici što je Vlada i prihvatila. Ova tema naći će se pred odbornicima u petak na sednici Skupštine grada na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o prenosu vlasništva. Iskustva prelaska vlasništva aerodroma u Nišu sa grada na Republiku, pokazala su da je mnogo bolje da vlasništvo na aerodromima u Srbiji bude republičko, dodao je Petković.

Tihomir Petković

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×