Učitava se

Kucajte za pretragu

Zapadna Srbija interesantna destinacija kineskim turistima

Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Čajetina Čajetina Užice Zlatiborski okrug

Zapadna Srbija interesantna destinacija kineskim turistima

Podeli

To što je Kina daleko, preko pola sveta, ne smeta kineskim turistima da u sve većem broju pohode zapadnu Srbiju. Otkrivaju oni i redovno fotografišu znamenitosti Užica, lepote Zlatibora i Tare, krivudave osmice šarganske pruge, čari reke Drine i čuvenu kućicu na njoj. Pa i živopisnu prirodu kosjerićkih sela gde se za goste iz Kine svadbe bez matičara organizuju.

– Kinezi će u ovoj godini biti na drugom mestu po broju stranih turista u turističkoj regiji zapadna Srbija. Privlači ih ovo atraktivno područje, posebno planine i kulturno-istorijsko nasleđe našeg kraja. Recimo, masovno posećuju i fotografišu bajinobaštansku „Kućicu na steni”, zato smo uz ulaganja Ministarstva turizma tu uredili odmorište. Povećanju kineske posete doprinelo je ukidanje viza i činjenica da oni traže nove zanimljive destinacije. A kada dođu u Srbiju za vreme svog odmora posete i okolne zemlje: BiH, Crnu Goru, Hrvatsku – kaže za naš list Miroslav Rađen, direktor TO regije zapadna Srbija, dodajući da je zadatak turističkih radnika regiona da u narednom periodu ponude nove zajedničke programe.

Zlatibor je glavni turistički centar ovog kraja, sa tradicijom organizovanog turizma dugom 126 godina, najposećenija planina Srbije. Poslednjih godina obara rekorde u posećenosti, a broj stranih posetilaca već je dostigao trećinu ukupnog broja gostiju Zlatibora. Kinezi su u toj cifri sve zastupljeniji. Kako nam je rekao Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor, prošle godine oni su bili odmah iza turista iz Crne Gore i BiH, a ove sezone udvostručena je poseta Kineza, tako da će u 2019. možda biti i najbrojniji inostrani posetioci Zlatibora.

I u Užice, centar regije, dolazi sve više turista iz Kine. Upoznaju znamenitosti grada i nasleđe iz prošlih vremena: najstariju hidrocentralu, Stari grad, Kadinjaču i drugo, a da bi videli veliki bronzani Titov spomenik treba da se zavuku iza zgrade muzeja. Užice je krajem prošle godine potpisalo povelju o bratimljenju sa 125 puta brojnijim kineskim gradom Harbinom. U užičkom naselju Pora već nekoliko godina uspešno radi dečji vrtić srpsko-kineskog prijateljstva Jihai Mama Vong. Vrtić je napravljen uz donaciju od 340 hiljada evra kineske Jihai grupe čija predsednica Linda Vong koju zbog dobročinstava deca u Kini zovu Mama Vong, rado dolazi u grad na Đetinji. Ovde je bila i početkom prošle sedmice prilikom obeležavanja Dana grada Užica.

Pre dve godine, podsećamo, kineski privrednici su u velikom broju posetili Užice i razgovarano je o proširenju saradnje. Pisali smo da je, uz ostale užičke razvojne projekte, kineskim privrednicima ponuđeno da u selu Kremna prave etno-selo iz vremena proroka, budući da sve više turista iz Kine pohodi kompleks Kremansko proročanstvo.

Posebna atrakcija s turistima iz Kine u poslednje vreme događa se u selu Kosjerićka Mionica, u poznatom turističkom domaćinstvu Gostoljublje porodice Sredić. Tu se organizuje srpska tradicionalna svadba, ali s mladom iz Kine. Kao igra i turistička avantura, naravno, nije to prava svadba. Ipak, Kinezi ovo vole i u sve većem broju rezervišu dolazak na takvu ceremoniju.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×