Učitava se

Kucajte za pretragu

Zagađenost vazduha najveća ekološka pretnja zdravlju na Zapadnom Balkanu

Srbija i region

Zagađenost vazduha najveća ekološka pretnja zdravlju na Zapadnom Balkanu

Podeli

Foto: Beta/RCC/Andjic

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je na Beogradskom bezbednosnom forumu da je zagađenost vazduha najveća ekološka pretnja zdravlju na Zapadnom Balkanu i da bi EU životnu sredinu i klimu trebalo da smatra temeljnim pitanjima politike proširenja.

„Životna sredina i klimatske promene nisu održivi u regionu. Sada kada će se Evropska unija baviti novim ‘zelenim dogovorom’ i u svetlu razočaravajućih vesti koje dolaze od Evropskog saveta (odlaganje odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom), možda bi EU životnu sredinu i klimu trebalo da smatra temeljnim pitanjima politike proširenja, s obzirom da zagađenost vazduha ne poznaje granice“, rekla je Bregu, saopštio je RCC.

Na panelu „Slika budućnosti: Zelen, razvijeniji Zapadni Balkan“, Bregu je kazala da se šest gradova Zapadnog Balkana nalazi među 20 gradova sa najvišom stopom zagađenosti vazduha na svetu.

„Karcinom i tumor, najozbiljniji zdravstveni problemi u regionu, povezani su sa zagađenjem vazduha. Ovo dosta govori o potrebi davanja prioriteta zdravlju građana prilikom razmatranja pitanja životne sredine i odgovora na klimatske promene“, navela je Bregu.

Ona je dodala da rezultati istraživanja RCC-a Balkanski barometar za 2019. godinu pokazuju da 84 odsto građana regiona klimatske promene smatra problemom, i da devet od deset ispitanika smatra da je zagađenost problem u njihovoj zajednici.

Učesnici panela su nastojali da sagledaju koje su to stvarne, ali potcenjene mogućnosti u regionu u koje se nedovoljno ulaže u smislu skladnog i održivog ekonomskog, društvenog i ekološkog razvoja Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×