Učitava se

Kucajte za pretragu

Za zaštitu šuma 750 miliona dinara

Srbija i region uPoMoc Zlatiborski okrug

Za zaštitu šuma 750 miliona dinara

Podeli
Apeli šumovlasnicima da se udružuju i koriste subvencije za gradnju šumskih puteva, zaštitu, negu šuma

Najmanje 39 odsto teritorije Zlatiborskog okruga je pod šumama. To ga, ukazuju studije, čini jednim od najšumovitijih regiona u zemlji, bogatog biomasom.

Ukupno 750 miliona dinara je izdvojila država kako bi se ove godine zaštitile šume u Srbiji, prenosi Tanjug navode iz Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za šume.

Godišnjim programom, podsećaju, utvrđuju se poslovi zaštite šuma, pošumljavanja, nege šuma, gradnje i rekonstrukcije šumskih puteva. Novac je namenjen i za proizvodnju šumskog semena i sadnog materijala, za edukacije i promocije, razvojno-istraživačke i druge poslove.

Vlada, na predlog Ministarstva svake godine donosi Uredbu kojom se utvrđuje godišnji program raspodele sredstava Budžetskog fonda za šume. Po donošenju Uredbe, Uprava za šume raspisuje konkurs za dodelu sredstava.

Podsetimo, šumarski inženjer i saradnik GIZ-a i RRA Zlatibor na projektima biomase Đorđe Marić je nedavno rekao za RAM mrežu da se udruženja šumovlasnika iz Zlatiborskog okruga rado odazivaju tim javnim pozivima i korišćenju novca iz fonda Uprave za šume kako bi izgradili šumski put ili sproveli mere nege šume.

–         Apelujemo na sve vlasnike privatnih šuma da se udružuju i koriste taj novac da unaprede puteve u svojim selima, da izgrade nove puteve u šumama jer je to jako dobar instrument ruralnog razvoja, poručio je Marić.

On je, podsetimo, sa šumarskim inženjerom Savom Bešlićem osmislio dokument Strategija otvaranja privatnih šuma u Užicu i Bajinoj Bašti. Dokument, dostupan na sajtu Regionalne razvojne agencije Zlatibor, osmišljen je u težnji da se udruženjima privatnih šumovlasnika približi problematika otvorenosti šuma i ponudi im se smernice za lakšu gradnju šumskih puteva.

Strategijom do novca, šumskog puta i života sela
Dokument, nastao u sklopu Bioen projekta, fokusirao se na područje Užica i Bajine Bašte. Za tri najšumovitije katastarske opštine Zaovine, Kremna i Mokru Goru je urađena i mapa primarnih šumskih puteva.
https://drive.google.com/file/d/1sraZIYoRgRnDG8Kp_aviGTpS9FSk2GBZ/view
Objavljena Strategija nije jedini dokument, dostupan u BioEn biblioteci. Na sajtu RRA Zlatibor se može prelistavati priručnik za efikasno korišćenje biomase, Zelena agenda o potencijalima i održivoj upotrebi biomase u opštinama Zlatiborske oblasti. Za produbljivanje znanja poslužiće publikacija o zaštiti životne sredine kao instrumentu brendiranja teritorije ili dokument o modelu mladih energetskih menadžera u školama.

Inače, skoro polovina ukupnog broja aktivnih srpskih udruženja šumovlasnika deluje na području Bajine Bašte i Užica. Te dve lokalne samouprave se ističu i po ljudskom resursu, brojem od oko stotinu šumarskih tehničara i inženjera. 

U Srbiji se na oko milion 58 hiljada hektara površine prostiru privatne šume. Čine 47 odsto ukupne šumske površine Srbije. U odnosu na državne šume, one u privatnim posedima su u lošijem stanju po strukturi, poreklu, zdravstvenom stanju stepenu očuvanosti. Vlasnici privatnih šuma u Srbiji su se prvi put udružili 2006. godine. Aktivno ih je oko 15, ali je malo onih koji ostvaruju kontinuitet u radu. Većina ih se gasi nakon postizanja određenog cilja, poput izgradnje šumskog puta.

 

Skoro polovina ukupnog šumskog područja Srbije je u vlasništvu civilinog sektora. U Srbiji još nije osnovan Nacionalni savez vlasnika šuma Srbije kojim bi se unapredio položaj privatnog šumarstva. 

Po navodima stručnjaka, bez udruživanja privatnih šumovlasnika i adekvatne organizacije nema unapređenja stanja šumskih sistema ni razvoja održivog tržišta bioenergije u zemlji čijih 29 procenata ukupne površine čine šume.

Pomoć pri udruživanju i edukaciji udruženja šumovlasnika pruža i Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sem zakonskih i podsticajnih mera posredstvom javnih konkursa Uprave za šume, iz republičkog budžeta se finansiraju i stručno- savetodavni poslovi, kao javni servisi podrške unapređenja stanja u šumarstvu. 

Ti planski, administrativni i terenski poslovi su povereni javnim preduzećima koja gadzuju državnim šumama. Kako je prošle godine istakla Ljiljana Sovilj iz Uprave za šume, JP Srbijašume obavlja oko 90 odsto stručno- savetodavnih poslova koje, po zakonu, mogu obavljati i druga pravna lica, u ime i za račun sopstvenika.

Za znatiželjne: Gde smo u odnosu na region?
http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/uPoMoc/21185/odrzivi-razvoj-pocinje-udruzivanjemaudio.html
http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/22469/zlatiborski-okrug-zagrejan-za-biomasu.html http://www.rrazlatibor.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=2395%3Abioen-&Itemid=90

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×