Učitava se

Kucajte za pretragu

Vanredna situacija i u Priboju: Izuzetno teška situacija, svakodnevno raste broj hospitalizovanih pacijenata

Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Sjenica Zlatiborski okrug

Vanredna situacija i u Priboju: Izuzetno teška situacija, svakodnevno raste broj hospitalizovanih pacijenata

Podeli

Priboj – U Priboju je primećen povećan broj pacijenata sa povišenom temperaturuom i respiratornim problemima i to za 50 odsto od petka.  Za vikend u kovid ambulantu se javilo od 50 do 60 pacijaneta, dok je u pribojskoj bolnici hospitalizovano do petka 20 a sada već 30 pacijenata, rekao je dr Vladimir Milinković direktor Doma zdravlja Priboj.

„Za sada imamo ličnu zaštitnu opremu koju dobijamo od Ministarstva zdravlja i ZC Užice, a i veliki broj ljudi žele da nam doniraju sredstva čiju pomoć prihvataju da bi imali rezerve u slučaju povećanja broja pacijenata. Što se tiče kadra u Domu zdravlja smo povećali broj lekara u kovid ambulanti sa tri lekara u jednom danu. Pacijenti moraju biti strpljivi zbog same procedure vađenja laboratorijskih nalaza i snimanja pluća. U opštoj bolnici Priboj postoji problem sa umorom lekara, specijalisti su nam jako opterećeni i da ovo potraje duže moramo tražiti pomoć iz drugih zdravstvenih ustanova”, kazao je Milinković dodajući da je slična situacija i sa kapacitetima u Užicu i Beogradu tako da pribojski lekari po preporucima ministarstva primenjuju sve metode lečenja kao i tamo.

Inače, pribojska bolnica ima pet respiratora, na kojima je trenutno priključeno tri pacijenta. Prema rečima direktora postoje i transportni respiratori koji se nalaze u sanitetskim vozilima.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Priboj Boris Mrdović rekao je da je na sednici usvojen predlog da se proglasi vanredna situacija, zbog gore navedene pogoršane situacije i gde su donete sledeće mere:

„Naredba je u 12 tačaka i obuhvata zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu više od dva metra. U svim zatvorenim prostorima neophodno je nositi zaštitne maske i držati distancu. Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija kao i muzičkih. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata na rad od 7 do 22 sata. Ugostiteljski objekti se obavezuju da obezbede da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u jednom domaćinstvu. Zabranjuje se rad bazena otvorenih i zatvorenih i spa i velnes centara. U javnom prevozu je obavezno nošenje zaštitinih maski. Nalaže se organima lokalne samouprave i drugim javnim subjektima da preduzmu mere zaštite zaposlenih i organizuju vršenja usluga građanim u skladu sa datim preporukama. Stanari stambenih zgrada obavezni su da dezinfikuju zajedničke prostoije a JKP „Usluga ” da pojača pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava”, rekao je Mrdović.

Prema njegovim rečima kontrolu mera vršiće lokalne inspekcijske službe i to pojačanim intezitetom u saradnji sa MUP-om. Propisane su i prekšajne kazne za one koje ne poštuju naložene mere, i to će biti po hitnom postupku.

RINA 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×