Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 01. 2015. Užice

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna

Formiran užički Zeleni savet

Zeleni savet je formiran u Užicu u težnji da građane i struku uključi u proces donošenja odluka u vezi sa životnom sredinom.

U Užicu je formiran Zeleni savet, a na konstitutivnoj sednici ovog savetodavnog, stalnog skupštinskog tela, dr Snežana Janjić je izabrana za predsednika Zelenog saveta. Biolog Marina Vukašinović, iz udruženja građana Urbanera, izabrana je za zamenika predsednika. Zeleni savet u Užicu broji 15 članova, sa mandatom od četiri godine.

-         Savet će biti veza između građana i predstavnika lokalne samouprave, samim tim što Zeleni savet čine članovi iz civilnog sektora i iz struke. U njemu su predstavnici gradske uprave, poput većnice zadužene za životnu sredinu, zaposleni u Službi za zaštitu životne sredine, zaposleni u službi za inspekcijske poslove iz oblasti životne sredine, predstavnici Regionalne razvojne agencije i Lokalnog ekonomskog razvoja koji će izrađivati projekte za međunarodne fondove. U savetu su i dve profesorke sa Visoke poslovno- tehničke škole iz oblasti životne sredine, predstavnik Zavoda za javno zdravlje i užičkog Doma zdravlja, dva predstavnika medija. Tri člana saveta čine predstavnici udruženja građana Urbanera, Eko republika i Opstanak, navodi za Lunu biolog Marina Vukašinović, inicijator osnivanja Zelenog saveta.  

Zeleni savet u Užicu primenjivaće Arhusku konvenciju u gradu, u težnji da se i građani uključe u proces donošenja odluka iz oblasti životne sredine. 

-         Konvencija se zasniva na tri osnovna stuba, na pravo svakog građanina na zdravu životnu sredinu, na pravo svakog građanina na dostupnost informacija iz oblasti životne sredine. Svaki građanin ima pravo i na pravnu zaštitu iz oblasti životne sredine. Građani nisu upućeni koja prava imaju iz oblasti životne sredine, pa i ne koriste svoja svetska prava. Ne posećuju dovoljno javne rasprave na kojima se raspravljaju i usvajaju odluke iz oblasti životne sredine što je bitno jer se tada kreira javna politika. Savet mora biti produžena ruka građana, prenositi stvari kojih su sugrađani svesni, raspravljati o ekološkim problemima, kako bi problemi došli do nosioca odluka, navodi Vukašinovićeva.  

Zeleni savet u Užicu delovaće kao spona građana i vlasti. Na skupštinskim zasedanjima, za članove saveta je uvedena Zelena stolica.  

-         Sve odluke koje grad ili javna preduzeća donose iz oblasti životne sredine, prvo moraju doći u savet kako bi struka dala mišljenje o odluci. Na zelenoj stolici u skupštini će uvek biti prisutan jedan član koji će biti zadužen da prenese mišljenje saveta. To mišljenje se mora uvažiti prilikom glasanja za tu odluku, ističe Marina Vukašinović.

-         Planiramo formiranje posebne stranice na sajtu grada ili poseban sajt, uz facebook stranicu, koja će prenositi mišljenje i zaključke saveta. Sajt bi omogućio građanima da šalju komentare i primedbe. Planiramo da formiramo zeleni telefon na kojem bi neko iz gradske uprave radio. Telefonska linija bi omogućila građanima da prijavljuju nepravilnosti iz oblasti životne sredine. Ako su prijave osnovane, mi ćemo insistirati kod inspekcijskih službi i gradske vlasti da se to promeni, ističe za Lunu Marina Vukašinović.

Poslovnik i program rada Zelenog saveta usvojiće se u narednom periodu. 

Komentari (22)

ostavi komentar
pon

19.01.

2015.

Miroljub [neregistrovani] u 17:52

pametne u prvi plan

Ovakve mlade i pametne ljude kao stoje ova devojka treba podrzati a ne one parazite tamo

Odgovori
pon

19.01.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 14:00

Podrska ovoj devojci!!!!

Bravo Marina! Puno energije, entuzijazma i struke u jednoj osobi!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage