Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 11. 2013. Užice

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna

Ekonomski stručnjaci u razgovoru sa privrednicima Užica

Poslovni klub zapadne Srbije organizovao je panel diskusiju na temu Makroekonomski trendovi – kako uspešno poslovati u nestabilnom okruženju.

Poslovni klub zapadne Srbije je, u svečanoj sali Gradske kuće, organizovao panel diskusiju na temu Makroekonomski trendovi – kako uspešno poslovati u nestabilnom okruženju.

„Cilj Poslovnog kluba, sa ovim panelom, je težnja da kreiramo pozitivnu atmosferu razgovarajući o mogućnostima i budućim šansama, jer na to možemo da utičemo. Bitno nam je da dobijemo informacije koje će nam pomoći da pametnije razmišljamo i da pametnije rukovodimo svojim preduzećima u ovako nestabilnom okruženju“, rekao je za radio Lunu predsednik UO Poslovnog kluba zapadne Srbije Željko Pavlović.

Privrednicima i studentima iz zlatiborskog kraja obratili su se najpoznatiji stručnjaci iz oblasti makroekonomije Goran Pitić, Mihajlo Crnobrnja i Nebojša Savić koji su govorili o mogućnostima uspešnog poslovanja u nestabilnom ekonomskom i privrednom ambijentu Srbije.

„Kompanije moraju da se okrenu sebi umesto da čekaju da im država reši probleme. Država teško rešava svoje probleme a kamoli probleme na mikronivou. Država bi trebalo da se više posveti privredi i da nađe prostora kako pomoći mikrosubjektu zato što on ima doprinos i zato što ima tržišnu komparativnu prednost. Država bi trebala da pomogne privredu kroz modele koji su tržišno orijentisani. Kompanije moraju da se okrenu sebi i da traže svoj prostor, da podignu glas i da se bolje organizuju kako bi bili efikasniji“, naglasio je profesor dr Goran Pitić, redovni profesor i predsednik Saveta Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju i predsednik Upravnog odbora banke Societe Generale Srbija.  

Ekonomski stručnjaci smatraju da su politički uplivi u privredu, male investicije, nedovoljan izvoz, nerazvijena infrastruktura i nemarno iskorišćavanje retkih resursa glavni problemi Srbije.

„Srbija nema dovoljno konkurentsku i razmenjivu robu. Moramo vratiti sektore koji su nekada dobro poslovali, poput nameštaja i tekstila. Ti sektori su nekada zapošljavali po 281 000 industrijskih radnika a danas ih ima svega oko 30 000. Srbija mora raditi i na povećanju izvoza. Danas je naš ceo izvoz u zemlje Briksa, u Rusiju, Indiju, Kinu, manji od izvoza u Italiji“, naglasio je profesor dr Mihailo Crnobrnja, redovni profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Profesor dr Goran Pitić smatra da je neizvesnost trenutno najveći problem srpske privrede.

„Neizvesnost mora da se okonča bar u onim segmentima koji zavise od nas. Potrebno je da se smanje procesi potpune tabloidizacije sistema. Potrebno je da se okrenemo talentima i onima koji imaju šta da ponude, da se okrenemo kompanijama koje su uspele. Mislim da moramo da pronađemo zdrave teme koje će pomoći da se promeni fokus koji je u zoni stalnog pesimizma“, naglasio je Pitić.

Stručnjaci i privrednici užičkog kraja su se složili da je obrazovanje osnov dobre privrede.

„Srbija kontinuirano decenijama zanemaruje segment znanja i obrazovanja. To se vidi od osnovnog do visokog školstva. Veliki kapital je izašao iz naše zemlje kroz ljude koji su napustili zemlju i koji i danas odlaze jer nemamo da im ponudimo dobre uslove a, sa druge strane, dobijamo određeni kvalitet koji ne iskorišćavamo tako što ćemo mladim ljudima dati pravu šansu. Srbiji je potrebna obrazovana omladina koja će ostati ovde“, poručio je Goran Pitić.

Svoje iskustvo u poslovanju u teškim vremenima iznela su dvojica uspešnih menadžera direktor Impol Sevala Sevojno Ninko Tešić i direktor Metalca Dragoljub Vukadinović.  Oni su uspeli u maloj sredini da održe svoje kompanije. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage