Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

12. 06. 2013. Užice

Autor: Aleksandra Ranković Izvor: Radio Luna

Prednosti i mane stranih ulaganja u Srbiju

Na inicijativu Poslovnog kluba zapadne Srbije, Andreas Haidenthaler, trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije u Srbiji održao je prezentaciju na temu Mogućnosti saradnje privreda regiona zapadne Srbije i Austrije.

Kakvo je interesovanje malih i srednjih austrijskih preuzeća da investiraju u Srbiju? Koji način komunikacije sa potencijalnim investitorima je najproduktivniji? Koje su prednosti i nedostaci poslovnog ambijenta u Srbiji? Da li region zapadne Srbije ima komparativne prednosti u odnosu na ostale regione u Srbiji?

Ovo su samo neka od pitanja na koje je privrednicima Zlatiborskog okruga odgovorio Andreas Haidenthaler, trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije u Srbiji. Njegovo bogato medjunarodno iskustvo i dobro poznavanje privrednih kretanja u Evropi i svetu su razlozi što je pozvan od strane Poslovnog luba zapadne Srbije da održi prezentaciju.

Austrijska preduzeća imaju interesovanje da investiraju u Srbiju, istakao je Haidenthaler.

"Austrija je najveći investitor u Srbiji. Mi imamo oko 400 austrijskih preduzeća koja su uložila u Srbiji više od 9 milijardi evra. Najčešći austrijski investitori u Srbiji su sektori za finansije, banke, osiguranja i telekomunikacije. Imamo i novi trend investicija u mašinskoj industriji i industriji voća i povrća. Prednosti investiranja u Srbiju su dobra i obrazovana radna snaga. Najveća mana je uticaj birokratije i administracije i to želimo da smanjimo. "-rekao je Andreas Haidenthaler. Trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije u Srbiji smatra da našoj zemlji treba novi imidž. Mnogi investitori ne znaju mnogo o Srbiji. On je podsetio da potencijalni investitori znaju samo o periodu devedesetih godina prošlog veka, krizi, ratovima, sankcijama...Haidenthaler smatra da Srbiji treba nova kampanja i nova propaganda. Iz Srbije u svet treba da idu nove slike i to je najvažniji element, smatra Andreas Haidenthaler. On je istakao uverenje da sigurno postoje austrijska preduzeća koja žele da investiraju u našu zemlju ali da trenutno ne može da pruži više informacija.

Poslovni klub zapadne Srbije je poslovno udruženje osnovano sa ciljem da se omogući razvoj privatnog sektora i unaprede uslovi poslovanja, a pozitivna iskustva i znanja stave u funkciju opšte dobrobiti i prosperiteta društva. Članovi kluba trenutno u svojim kompanijama zapošljavaju 670 radnika ostvarujući promet od 30 miliona eura godišnje. U toku 2012. godine ostvarili su izvoz u vrednosti od 13,6 miliona evra. Klub okuplja kompanije iz različitih sektora:trgovina, tekstilna industrija, informatika, agrar.

Željko Pavlović, predsednik UO Poslovnog kluba zapadne Srbije smatra da se dovodjenjem relevantnih stručnjaka može doprineti potencijalnim ulaganjima u privredu zapadne Srbije. Pavlović smatra da je potrebno dosta da se uradi na svim nivoima.

"Strani investitori, ispred svega traže sigurnost, bez naglih promena zakonskih akata, uvodjenja novih taksi, do infrastrukture i opremljenog prostora. Užicu nedostaje auto put i svi zajedno treba da lobiramo kod nadležnih institucija. Bez auto puta, strani investitori će ulagati u regione koji ga poseduju. Mi smo dobar privredni region jer imamo i uvoz i izvoz. Naša privreda je dosta jaka. Tu se nalaze Valjaonica Bakra, Valjaonica aluminijuma. Kompanija Sirogojno koja izvozi voće, tekstilna preduzeća koja se bave izvozom. Imamo preduzeća koja su sposobna da izadju van Srbije. Potreban nam je podsticaj države, vetar u ledja."-istakao je Željko Pavlović.

Misiju i ciljeve Poslovnog kluba zapadne Srbije, kao i sprovedene aktivnosti mogu se saznati na sajtu www.poslovniklubzs.org

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage