Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 04. 2013. Užice

Autor: Aleksandra Ranković Izvor: Radio Luna

Pravo na kvalitetniji život

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju održan je seminar Unapredjenje servisa podrške za osobe sa invaliditetom u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja i zapošljavanja.

Info seminar se realizuje u okviru projekta Održivi servisi podrške za osobe sa invaliditetom, koji sprovode partnerske organizacije Forum mladih sa invaliditetom, Udruženje gradjana Šansa iz Požarevca i drugi partneri. Projekat se sprovodi u pet lokalnih zajednica: Beograd, Užice, Kikinda, Leskovac i Požarevac. Cilj projekta je jačanje civilnog društva, povezivanje i jačanje postojećih i uspostavljanje novih servisa podrške u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja i zapošljavanja, omogućavajući njihovo omasovljenje i unapredjenje kvaliteta, kao i poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom.

„Cilj aseminara u Užicu je da uspostavimo konstruktivan dijalog izmedju učesnika, da odredimo prioritete i prve korake u ovom procesu. Radi se o projektu u kome se najviše bavimo problemima osoba sa invaliditetom. Svaka lokalna sredina nudi odredjene usluge koje su dostupne svima. Zbog nepristupačnosti nisu dostupne osobama sa invaliditetom. Cilj je da se napreve servisi i usluge kako bi sve opšte usluge mogle da budu dostupne i osobama sa invaliditetom, bez obzira da li se radi o uslugama u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja ili zapošljavanja.“-rekla je Jasmina Turudić, predstavnica Foruma mladih sa invaliditetom i Udruženja Šansa iz Požarevca.

Osobe sa invaliditetom imaju velike probleme. To je potvrdila i Budimka Tošić, predsednica Medjuopštinske organizacije Saveza slepih Užica. Da bi njihov život bio kvalitetniji, neophodna su novčana sredstva.

„Problemi slepih i slabovidih osoba se uklapaju u opšte potrebe svih osoba sa invaliditetom. Za nas su specifični problemi arhitektonske barijere i nedostupnost prilaza odredjenim lokalitetima. Imamo i problem sa nedostatkom pratilaca, personalna asistencija, pomoć u kući. Mnogi nam obećavaju finansijsku podršku da ublažimo naše probleme. Na žalost, novca nema i bez njega se ne može živeti kvalitetnije.“-rekla je Budimka Tošić. Ona je rekla da će na seminaru izneti probleme slepih i slabovidih osoba i da se nada da će oni preko ovog projekta ostvariti kvalitetniji život.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage