Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

18. 03. 2013. Užice

Autor: Dunja Starčević Izvor: Radio Luna

Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju uskoro u Užicu

Osnivanjem mreže biće formiran i tim koji će pružati podršku deci sa smetnjama u razvoju, i na taj način im olakšati život i omogućiti kvalitetnije školovanje.

Formiranje mreže podrazumeva povezivanje predškolskih ustanova, osnovnih kao i srednjih škola, radi razmene iskustava i unapređenja inkluzivnog obrazovanja. Koordinatorka projekta Gordana Tomonjić, kaže da će biti sprovedene brojne aktivnosti, kako bi mreža počela što pre da funkcioniše.

Uskoro će biti izrađen plan lokalne mreže, kroz koji će se profesionalci osnaživati za unapređenje inkluzivnog obrazovanja. Takođe, Kancelarija za mlade Užice će predstaviti drugim kancelarijama u okrugu ciljeve mreže, a štampaće se i lifleti, kako bi se građani upoznali sa aktivnostima mreže na lokalu, kaže Tomonjićeva.

U Srbiji je do sada formirano šest mreža podrške inkluzivnom obrazovanju. Jelena Pavlović iz Školske uprave Užice, kaže da je prošle godine osnovana i republička mreža, na nivou cele države.

Njena uloga jeste da lokalnim mrežama olakša funkcionisanje, tako što će se pozitivni primeri inkluzivnog obrazovanja na nivou države, preneti i na lokalni nivo, napominje Pavlovićeva. 

Cilj projekta jeste formiranje više ovakvih oblika podrške, u čitavom Zlatiborskom okrugu. To je jedan od načina da se prevaziđu brojni problemi sa kojima se suočavaju deca sa smetnjama u razvoju, kao i njihovi roditelji i nastavnici.

Najveći problem i dalje je nemogućnost da finasiramo pedagoške asistenete i lične pratioce deci sa smetnjama u razvoju. Naravno, još uvek nailazimo na otpor kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje, a nemamo ni dovoljno obučenih kadrova, ističe Pavlovićeva.

Projekat "Unapređenje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju", realizuje OŠ Aleksa Dejović iz Sevojna u  saradnji sa grupom "Most", a uz podršku UNICEF- a, Ministarstva prosvete i SDC- a.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

18.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 21:12

koristan dokument

Na sledećem linku se nalazi dokument Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u kojem je do tančina objašnjen smisao ovog "grandioznog" projekta zvanog inkluzija:
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=20574&Itemid=36

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage