Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

19. 09. 2012. Sevojno

Autor: Svetomir Milutinović Izvor: Radio Luna

Zvone zvona Crkve brvnare u Sevojnu

Vladika Žički Hrizostom, osveštao je crkvu brvnaru u Crkvarima u Sevojnu. Crkva je sagrađena 1773. godine, a pre 16 godina izgorela je u požaru.

Ponovo su se posle 16 godina oglasila zvona Crkve brvnare Sevojnu. Od danas će na službu u ovu crkvu dolaziti meštani zaseoka Crkvari u Sevojnu i nastaviti ono što je prekinuo požar 1996. godine. Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja, ali i jedan od inicijatora za obnovu ove crkve, kaže da je odmah nakon požara pripremljen projekat revitalizacije crkve.

Projekat je urađen 2000-te godine, a pet godina kasnije počela je njegova realizacija. Vladika Žički Hirzostom, osveštao je temelje crkve 2. aprila, kada je počela izgradnja. Danas posle 150 godina, sa ovog mesta čuju se crkvena zvona, kaže Gogić.

Rajko Ćubić, arhitetka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da će u crkvu biti vraćene ikone, koje su sačuvane nakon požara.

To je nova crkva, rađena po autentičnim crtežima, sa istovetnim materijalom. Nesreća svih crkvi brvnara je da su paljene i da su obnavljane, ocenio je Ćubić.

Sevojnička crkva brvnara spadala je u red najstarijih u užičkom kraju, sa velikim verskim i kulturnim značajem, jer je u jednom trenutku bila i užička parohijska crkva. Država je 1966. godine crkvu progasila za spomenik kulture.

Pored brojnih donatora i meštana, njenu obnovu podržali su Grad Užice, Ministarstvo kulture i informisanja kao Ministarstvo vera i dijaspore u bivšoj vladi.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage