Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

30. 01. 2019.

Autor: Mirjana R. Pejović, Ana Duković Izvor: Radio Luna

Pokazali Stari grad i ćirilicu Portugalcima i Litvancima

Projekat razmene obeleživača je jednostavan, zabavan način da podelimo zadovoljstvo i uživanje u knjigama i bibliotekama i da steknemo nove prijatelje kroz zajedničke projekte sa školskim bibliotekama širom sveta.

Školski bibliotekari Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković i učenici V razreda OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica uključili su se ove godine u ovaj projekat, kao jedina prijavljena škola iz Srbije.

Projekat organizuje Međunarodno društvo školskih bibliotekara, koje prema prijavljenom broju đaka i razredu (tačnije prema njihovim godinama) dodeljuje partnerske škole. Naši partneri su 3 škole iz Portugalije i jedna ih Litvanije i to nas je sve obradovalo.

Naši učenici su izrađivali obeleživače za knjige (materijal je poklonilo užičko preduzeće „Grafičar“) u saradnji sa nastavnicima likovne kulture Marijom Žunić i Vladanom Savićem i svojim odeljenjskim starešinama. Školski bibliotekari su predložili da učenici predstave simbole svoga kraja, pa su crtane jele i borovi, šajkače i opanci, Zlatibor, Stari grad, a svojim drugarima iz inostranstva učenici su predstavili i slova našeg pisma, ćirilice. Dobili smo već obeleživače iz Portugalije, a sada očekujemo da stigne pismo iz Litvanije.

Bibliotekarke su kontaktirale sa svojim koleginicama iz inostranstva, spremile sa starijim učenicima prezentacije o Užicu i njegovoj okolini, a uskoro će svi zajedno snimiti video poruke i poslati svojim drugovima.

Naša školska biblioteka već nekoliko godina nije više tiho mesto, već mesto koje promoviše kreativnost i stvaralaštvo učenika.

Bibliotekarke Mirjana i Ana su učesnici mnogobrojnih stručnih skupova u zemlji i regionu. Dobile su nekoliko značajnih priznanja. Mirjana je nagrađena priznanjem Mina Karadžić DŠBS za najboljeg školskog bibliotekara 2016.

Uključivanjem u ovakve projekte možemo naučiti mnogo na neuobičajen način o nekoj drugoj kulturi i drugačijem načinu života, upoznati nove zemlje i kulture. Promovišemo zajedno rad školskih biblioteka, knjigu i čitanje, otvaranje novih svetova i kultura. Učenici su bili veoma kreativni i sretni što mogu učestvovati u međunarodnom projektu, zadovoljni jer su svoje radove prosledili mladim Portugalcima i Litvancima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage