Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

15. 10. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Kako osnažiti žene na selu

Svetski dan seoskih žena obeležen je danas u gradskoj kući u Užicu. Tim povodom, 15 žena iz nekoliko požeških sela - Potpeća, Zlakuse, Potočanja i Krvavaca učestvovale su na radionici ekonomskog osnaživanja žena iz ruralnih sredina.

Zamisao je da se ovom radionicom krene u projekat pod nazivom Lokalni mehanizmi za ekonomsko osnaživanje seoskih žena.

Danas je 15. oktobar Svetski dan seoskih žena. Grad Užice je akcionim planom predvidelo da pored 8. marta obeleži i ovaj datum. Ove godine odlučili smo da taj dan obeležimo malo aktivnije. Organizovali smo radionicu kojom počinjemo projekat lokalni mehanizmi za ekonomsko osnaživanje seoskih žena. On će trajati do kraja godine, Grad će dobiti oko pola miliona dinara, rekla je Natalija Vasilić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost.

Ona je najavila da je između ostalog cilj ovih radionica da se sa ženama razgovara, da se osluškuju njihovi problemi kako bi naredne godine već imali rezultate.

O samom projektu govorila je koordinatorka Gordana Savić.

- Projekat je veoma simpatičan. Možda će neko reći da nisu neka velika sredstva, ali tema koja se bavi ekonomskim osnaživanjem žena i sama njihova ekonomska ravnopravnost, je veliki izazov, objasnila je Savić i dodala da će u projektu učestvovati ukupno 60 žena iz više seoskih mesnih zajednica.

Na ovoj prvoj radionici učestvovaće žene iz požeških sela, a kasnije će iste seminare proći i žene iz lužničke doline, i na kraju žene sa područja Belih zemalja.

Žene će saznati na koji način će moći da dobiju finansijske podsticaje za svoje poslove, zatim će razgovarati o udruživanju, i kako mogu da promovišu svoj rad u lokalnoj zajednici i učine ga vidljivijim.

Zašto se odlučila da doše na radionicu i šta očekuje od nje ispričala nam je Marija Milivojević iz Sevojna.

Živim u domaćinstvu koje se godinama bavi povrtarstvom. Igrom slučaja sam uključena u proizvodnju. Svi mi težimo nečemu boljem, ali ja bih jednoga dana želela da pokrenem svoju proizvodnju. Jako mi je bitno što imam podršku svojih roditelja, ali isto tako važna je i podrška okoline. Problem je što se jako malo informišemo i ja očekujem od ove radionice da naučim ono što me zanima, rekla je Milivojević.

S obzirom da se u njenom domaćinstvu pretežno bave proizvodnjom primarnih proizvoda, konkretno povća, njen plan je da pokrene posao prerade. Kao primer je navela proizvodnju kupusa koji bi u daljoj preradi mogao da se kiseli i pakuje. Takođe, nada se da će se informisati i o mogućim konkursima za podsticaje poljoprivredne proizvodnje i da će joj i ova radionica pomoći da bude u toku sa informacijama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage