Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

15. 10. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

Dan Belog štapa obeležen u Užicu

Učenici Medicinske i Ekonomske škole danas su u društvu slepih i slabovidih prošetali ulicama Užica kako bi obeležili Dan belog štapa. Povez preko očiju bio je način da iskuse kako izgleda izlazak iz kuće kada ne vidiš.

Zažmuri da bi razumeo naziv je ovogodišnje manifestacije koja se u Užicu organizuje već treći put. Predsednica Međuopštinskog Saveza slepih Dragana Dučić zahvalila se svima koji učestvuju u ovoj akciji čija je ideja da se podigne svest o problemima slepih i slabovidih.

Hvala vam što ste danas tu, hvala pre svega našim mladim prijateljima iz Ekonomske i Medicinske škole. Ovo je jedan vid borbe, je mi nismo drugačiji, mi smo svi isti, samo su nam malo onemogućene neke životne veštine za koje nam je potrebna pomoć drugih ljudi, rekla je Dučić.

A mesta za konkretnu pomoć uvek ima. Nedavno je Užice dobilo taktilnu stazu duž trotoara u Bloku C koja omogućava lakše kretanje slepih. Ipak, medicina i tehnologija uvek nude nova rešenja.

-  Uvek nam nedostaju bolji beli štapovi. Ovaj moj je običan beli štap iz 2002. godine. Sada postoje beli štapovi sa senzorima koji nas upozoravaju da je tu prepreka, rekla je Dučić i dodala da su neka pomagala ipak nedostižna kao što su psi obučeni za pomoć slepima.

Gradski većnik Vidoje Drndarević obećao je da će Grad Užice nabaviti savremene štapove kako bi pomogao slepima.

- Ja prvi put čujem za štapove sa senzorima, članovi Saveza su skromni i ne traže. U ime grada dajem obećanje da ćemo u najskorije vreme nabaviti pet štapova kako bi podelili onima kojima su najpotrebniji, izjavio je Drndarević.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage