Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

15. 10. 2018. Zlatiborski okrug

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna

OD EU javni poziv i 1,2 miliona evra podrške razvoju GIS-a

Do 100.000 evra podrške za lokalnu samoupravu koja, uz jasan plan, namerava da razvije ili unapredi geografski informacioni sistem

Razvojni program EU PRO je objavio javni poziv namenjen srpskim lokalnim samoupravama, pa i onim u Zlatiborskom upravnom okrugu, za podnošenje predloga projekata kojima se uvode ili razvijaju geografski informacioni sistemi.

Kako navode iz EU PRO, Evropska unija će, posredstvom EU PRO programa, pružiti podršku lokalnim samoupravama u procesu uvođenja i razvoja GIS-a kroz nabavku softvera i hardvera i neohodne računarske opreme, a važan segment činiće i  obuka zaposlenih u lokalnoj administraciji.

-         Maksimalni iznos sredstava koji može da bude odobren za pojedinačni projekat je 100.000 evra, a u slučaju da dve ili više opština konkurišu sa partnerskim projektom najviši iznos je 150.000 evra. Takođe, lokalne samouprave moraju da obezbede finansijsko učešće od najmanje 15 odsto od ukupne vrednosti projekta, navodi se u pozivu.  

Evropska unija je izdvojila 1,2 miliona evra za unapređenje geografskih informacionih sistema u Srbiji.

-         Uvođenjem geografskih informacionih sistema unaprediće se rad lokalnih samouprava jer umrežene institucije i objedinjene baze podataka omogućavaju efikasnije pružanje usluga građanima, investitorima i svim drugim korisnicima, a doprineće se i boljem upravljanju zemljištem i proceni društveno-ekonomskih potencijala gradova i opština, rekao je menadžer programa EU PRO Grem Tindal.

Javni poziv je otvoren do 30. decembra.

EU PRO najavljuje informativne sesije i obuke za zainteresovane lokalne samouprave u periodu od 12. novembra do  7. decembra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage