Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

21. 09. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Kolo srpskih sestara proslavilo Malu Gospojinu

Užičko Kolo srpskih sestara je sa prijateljima, donatorima i sveštenstvom proslavilo Malu Gospojinu zaštitnicu ovog udruženja.

Članice Kola posebno su ponosne što je na nedavnom sastanku u Kragujevcu potpisana povelja o saboru koja uključuje 60 potpisnica iz zemalja regiona, ali i dijaspore. O tome smo razgovarali sa predsednicom Kola srpskih sestara u Užicu gospođom Slobodankom Mirom Stanković Ćirković.

- Svake godine od kada je obnovljeno Kolo srpskih sestara u Srbiji proslavljamo krsnu slavu Malu Gospojinu. U Srbiji postoje 24 kola koja slave danas, ali dogodilo se nešto mnogo lepo, a to je da je Kolo ugovorilo saborovanje i sastanak u kojem će učestvovati više kola iz našeg regiona, dijaspore, udruženja. Uspele smo da na saboru u Kragujevcu dostignemo 60 potpisnica. Tu su kola iz Republike Srpske, Crne Gore. Takođe, priključuje se dijaspora iz drugih zemalja-iz Francuske, Nemačke, Amerike, rekla je predsednica udruženja.

Ona je objasnila da su na saboru prvenstveno želele da saberu utiske nakon toliko godina bavljenja ovim humanim poslom.

Naš posao veoma znači ugroženim sugrađanima. Nije bitno da li su ugroženi bolešću ili time što nemaju posao ili nekom drugom situacijom. Kada hoćete da učinite neko dobro delo ima mnogo načina. Nije to samo zavući ruku u svoj ili nečiji drugi džep, pa dati nekome pare. Na kraju krajeva, I topla reč, savet ili želja su način da se nekome pomogne.

Prema rečima gospođe Stanković Ćirković Kolo srpskih sestara u Užicu ima oko 40 članica, ali prisustvo na sastancima nije strogo propisano. Kako kaže, u Kolu se akcenat stavlja na praktične aktivnosti i zato je važno “uskočiti” kada se organizuju akcije. Ne očekuje se od zaposlenih žena da za vreme radnog vremena sede na sastancima Kola, ali za vreme akcija one su spremne za posao.

Ma koliko situacija u društvu bila teška i iziskivala pretežno humanitarni rad, članice Kola ne odustaju od prosvetiteljskih načela kojima se udruženje vodi još od osnivanja. Shodno tome se svake godine organizuje literarni konkurs.

-  Bacamo veliki akcenat na literarni konkurs koji se organizuje povodom materica svake godine za učenike srednjih škola. Tu smo veoma zadovoljni, jer kultura i prosvetiteljstvo moraju da idu uz svaki drugi rad, isprićala je Slobodanka Mira Stanković Ćirković i dodala da učenicima mnogo znači priznanje, ali i novčana i nagrada u knjigama.

Ona je najavila u narednom periodu više predavanja za decu nižeg i srednjeg školskog uzrasta. Takođe je zahvalila građanima koji već godinama pomažu rad Kola, i samim tim siromašne sugrađane donoseći garderobu, novac, hranu. Podsećamo građane da uvek mogu u prostorije Cvete Dabić da donesu staru garderobu, namirnice, potrepštine za higijenu.

U svakom trenutku mi imamo kome da prosledimo pomoć, bilo da je u hrani, novcu ili higijenskim potrebama. Oko 40 porodica je ugroženo i mi im pomažemo. Ukoliko odelo nije upotrebljivo za nošenje, mi to prosledimo Ženskom centru koji reciklira tekstil, tako da sve bude iskorišćeno.

Udruženje ima dobru saradnju sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve koji im pomažu u radu, ustupaju prostor Parohijskog doma za organozovanje manifestacija i ukazuju na probleme građana s kojima su u svakodnevnom kontaktu. Ipak, bitno je reći da Kolo pomaže ljudima svih vera, i da osim sa Srpskom pravoslavnom crkvom sarađuju i sa drugim verskim zajednicama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage