Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

20. 09. 2018.

Autor: Nela Tomić-Bogdanović Izvor: Radio Luna

Prevoznicima obećali sastanke

Oko 30 kamiona transportnih firmi iz Užica, Ivanjice, Čačka, Kraljeva krenuli su juče u protestnu vožnju u nameri da ukažu na probleme s kojima se susreću u radu. Nakon vožnje uspeli su da zakažu hitne razgovore sa institucijama kojima su se već mesecima obraćali, a prvi je zakazan za sutra u Upravi carina.

Kamioni koji inače voze robu u evropske zemlje juče su imali drugačiju rutu. Oko 20 vlasnika transportnih firmi iz našeg kraja dogovorili su se sa predstavnicima beogradskog udruženja PU međunarodni transport i kraljevačkog MDT sistem krenu u protestnu vožnju kako bi skrenuli pažnju nadležnih institucija na problem sa kojima se susreću. Prevoznici tvrde da su teškoće brojne, a koja je goruća pitali smo Dragana Gligorijevića, vlasnika firme Mega Požega.

-Najveći problem je cena goriva. Takođe, ukinuti su nam poreski krediti koje smo imali ranije. Bili smo stimulisani tako što su nam smanjivani porezi na dobit u toku godine, a sada više nemamo tu pogodnost. Nemamo subvencije ni na nabavku novih vozila, ni na potrošeno gorivo.

Gligorijević je objasnio da su velika zadržavanja na carinarnicama i graničnim prelazima još jedna prepreka da kvalitetno posluju. To je i jedan o razloga zbog kojih su tražili sastanke sa nadležnim ministarstvima.

-Cilj je da se skrene pažnja nadležnim institucijama na ovaj problem. Protestna vožnja je za sada rezultirala najavljenim sastancima-sutra u Upravi carina, a početkom oktobra u Ministarstvu finanasija. Sa resornim Ministarstvom građevinarstva i saobraćaja još nismo uspeli da zakažemo sastanak i nadamo se da će se i oni javiti, rekao je Gligorijević.

Protestna vožnja je oraganizovana u dva pravca - od Užica preko Požege do Čačka, i iz Ivanjice preko Požege do Čačka. Kolege iz Kraljeva i Beograda takođe suučestvovali u protestnoj vožnji na prilazu Beogradu, a prema procenama organizator učestvovalo je 120 kamiona.

Organizatori su dva najveća transportna udruženja u Srbiji MDT sistem iz Kraljeva i PU Međunarodni transport iz Beograda. Podršku su osim od domaćih prevoznika dobili i od kolega iz regiona. Za sada nisu najavljeni dalji protesti.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage