Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

14. 06. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Radovi na hidroelektrani Pod gradom pomeraju početak kupališne sezone(AUDIO)

Sezona kupanja na Gradskoj plaži od 5. jula

Kupališna sezona na Gradskoj plaži u Užicu, prema najavama iz Gradske kuće, počeće 5. jula. Ustave na gradskoj brani biće podignute, voda ispuštena od 19. juna do 4. jula zbog radova na rekonstrukciji i dogradnji hidroelektrane Pod gradom.

Kako je saopšteno, molba od JP Elektroprivrede Srbije i izvođača radova je usledila nakon što je na terenu utvrđeno da građevinski radovi neće biti mogući zbog značajno povećanog nivoa vode u reci i podignute brane nizvodno od male hidroelektrane.

-         Odlaganje početka građevinskih radova bi dovelo do povećanja penala proizvođaču opreme i produžilo rok za povlačenje sredstava iz kredita, što opet za psoledicu ima plaćanje penala banci, navodi u pismenom dopisu Gradu Užicu vršilac dužnosti direktora JP EPS Milorad Grčić.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji male hidroelektrane na užičkoj Gradskoj plaži se izvode u sklopu projekta revitalizacije i modernizacije mini hidroelektrana u vlasništvu JP Elektroprivrede Srbije. U sklopu tog projekta, finansiranog iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, završena je rekonstrukcija mini hidroelektrane Turica gde je, zbog bezbednosti, urađena i zaštitna ograda koja vodi do vodozahvata.

Izvođenjem planiranih radova, koji su, prema navodima JP EPS, usklađeni sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, mini hidroelektrana Pod gradom se dovodi u operativno stanje za proizvodnju električne energije.

To će, prema navodima iz JP EPS, biti i izuzetno atraktivno mesto za turiste.

Podsetimo, mini hidroelektrana na užičkoj plaži Pod gradom je izgrađena 1900. godine prema Teslinom projektu hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima, na principu naizmeničnih struja. Najstarija je elektrana u Srbiji, od istorijskog značaja za Srbiju i Užice, podsećaju iz JP EPS u čijem je vlasništvu hidroelektrana na užičkoj plaži.

Podsetimo, letnja sezona kupanja je trebalo da počne 15. juna. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage