Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

13. 06. 2018. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Nagrađeni za uspeh(AUDIO)

Kolo srpskih sestara Užica je, nemačko- srpskim rečnicima i sa po 50 evra, nagradilo sedam učenika Prve osnovne škole kralja Petra II koji su položili ispit iz nemačkog jezika i stekli međunarodno priznatu diplomu DSD na nivou A2.

Učenik Prve osnovne škole kralja Petra II Jovana Smiljanić je proglašena za đaka generacije te užičke škole.

Tokom osmogodišnjeg školovanja je ostvarila brojne uspehe na takmičenjima iz fizike, hemije, matematike, srpskog i engleskog jezika, među kojima su treća mesta na republičkim takmičenjima iz fizike i hemije iz ove školske godine.

Jovana Smiljanić, sad već bivši učenik Prve osnovne škole kralja Petra II, a budući gimnazijalac sa računarskog smera, pohvalila nam se Vukovom diplomom, odličjima i posebnim diplomama iz više predmeta, dobijenim knjigama kao poklon za kraj školovanja, ali i nemačko- srpskim rečnikom i nagradom od 50 evra.

Zaslužila je tu novčanu nagradu zbog nedavno položenog A2 ispita iz nemačkog jezika. Ispit je položilo sedam učenika osmog razreda od 13 dobrovoljno prijavljenih. Najuspešnijih sedam, Kolo srpskih sestara Užica je nagradilo rečnikom i sa po 50 evra.

Nemačko- srpski rečnik i novčanu nagradu od užičkog Kola srpskog sestara je dobio i Ognjen Radović, dobitnik Vukove diplome i one posebne iz muzičke kulture. Iz škole u kojoj je, kako kaže, proveo najlepših osam godina života, odlazi zadovoljan postignutim, uz prelepe utiske i zahvalnost prema onima koji su ga znanjima i nagradama podsticali.

Nastaviće školovanje, nada se, u Užičkoj gimnaziji u kojoj će četiri godine moći da uči nemački jezik po istom programu kao u osnovnoj školi. Planira da na kraju srednjoškolskih dana položi ispit iz nemačkog jezika na nivou B2 da bi, kako kaže, privremeno mogao da ode u Nemačku da radi i da se školuje.

Nemačku bi volela da poseti i Jovana Urošević kako bi svoja znanja nemačkog jezika unapredila u razgovoru sa ljudima čiji je to maternji jezik. Poput Ognjena Radovića, želi da upiše Užičku gimnaziju i društveno- jezički smer, potom i da studira jezike.

-         Jezici su lepi, zanimljivi, a čovek je bogatiji kada zna više jezika, poručuje Jovana Urošević, zadovoljna osvojenom Vukovom diplomom, svojim uspehom, postignutim rezultatom na ispitu A2 iz nemačkog jezika.

Baš taj jezik voli i Đurđija Lojanica koja podseća da je ljubav glavni pokretač na putu sticanja novih znanja. Nemački jezik je, kako nam kaže, bio jedan od razloga što se opredelilla za nastavak školovanja u Užičkoj gimnaziji.

Osnovna škola je nagradila Đurđiju Lojanicu Vukovom diplomom, te knjigama i posebnom diplomom iz biologije. Poklon nije izostao ni od Kola srpskih sestara i Stanka Stankovića Ćirkovića koji su ove i prošle godine nagradili Đurđiju zbog stečenog znanja iz nemačkog jezika i postignutih uspeha na republičkom takmičenju u izražajnom čitanju tekstova na tom jeziku. Pročitala je poklon knjigu na nemačkom jeziku Možda bi trebalo da ostane, a da li će to i učiniti, kaže, još nije sigurna.

Sigurni su učenici sa položenim A2 ispitom iz nemačkog jezika da će im biti korisna znanja nemačkog jezika i da će im, uz stečene međunarodno priznate diplome, olakšati odlazak u inostranstvo, pomoći prilikom školovanja i zapošljavanja u stranoj zemlji.

Inicijator učenja nemačkog jezika po DSD programu u najstarijoj užičkoj osnovnoj školi i Užičkog gimnaziji, humanista nagrađen i plaketom Grada Užica, Stanko Stanković Ćirković, posredstvom Kola srpskih sestara je poručio učenicima da se ugledaju na Svetog Savu i Vuka Stefanovića Karadžića. Oni su radom i zalaganjem približili Srbiju jednoj od najvećih kultura evropske civilizacije i doprineli razvoju srpsko- nemačkih veza, starih više od 1000 godina.

Od 2012. godine se nemački jezik po DSD standardima uči u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II. Ta škola, uz beogradsku OŠ Drinka Pavlović, prva je u Sbriji ušla u međunarodni projekat koji učenicima pruža mogućnost da besplatno pohađaju nastavu po standardu koji je osmišljen u Nemačkoj i da polaganjem ispita u osnovnoj i srednjoj školi, bez dodatnih troškova, steknu DSD A2 ili B1 sertifikat, međunarodno priznatu jezičku diplomu Deutsches Sprachdiplom.

Nemački jezik se po DSD programu uči u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II od petog do osmog razreda, a po istim nastavnim metodama se učenje nemačkog jezika može nastaviti u Užičkoj gimnaziji.

-         Uz podršku nemačkog ministarstva kulture, nastavnici kontinuirano prolaze kroz stručno usavršavanje i na taj način pružaju kvalitetniju nastavu učenicima, ističe profesor nemačkog jezika u toj školi Marina Marjanović.

Da je važno održati kvalitet nastave i da je poželjno da se nemački jezik uči u kontinuitetu, smatra predsednik Kola srpskih sestara Užice Slobodanka Mira Stanković Ćirković. Za RAM mrežu najavljuje da će i naredne godine njen sin Stanko Stanković Ćirković i užičko Kolo srpskih sestara nagraditi najuspešnije učenike koji polože ispit i steknu sertifikat A2, u težnji da podstaknu druge učenike da se više posvete stranim jezicima.

-         Danas živeti bez znanja drugog stranog jezika, posebno nemačkog i engleskog, nema nikakvog smisla. Ako znate jezike, svuda u svetu ste domaći, ističe Slobodanka Mira Stanković Ćirković na čelu užičkog Kola srpskih sestara koje se, sem humanitarnog, posvećuje i kulturno- prosvetiteljskom radu. 

Mogućnost učenja nemačkog jezika i polaganja ispita za DSD diplomu na nivou A2, među razlozima je što se pojedini učenici opredeljuju za Prvu osnovnu školu kralja Petra II, kaže nam direktor te škole Nikola Bacetić.

-         Učenici vole nemački jezik, svesni su njegove koristi i značaja i nije redak slučaj da ljudi iz udaljenih delova grada šalju decu u našu školu, navodi za RAM mrežu Bacetić na čelu škole koja na kraju ove školske godine broji 18 vukovaca od oko 160 učenika koji su završili osmi razred. Dodeljeno je više od 70 posebnih diploma najuspešnijima.

Osvojenim drugim mestima učenika na državnim takmičenjima u pojedinačnim i ekipnim kategorijama, priznanjem Grada Užica i Svetosavskom nagradom zbog izuzetnih rezultata pojedinih nastavnika škole, hvali se najstarija užička osnovna škola koja je školske 2017/2018 godine imala oko 1270 učenika. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage