Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

26. 12. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Najmodernija fabrika vode krajem 2018. godine(AUDIO)?

Ukinita vanredna situacija u Užicu. Završena prva faza radova na rekonstrukciji i dogradnji fabrike za preradu vode Petar Antonijević. Ministarstvo opredelilo novac za drugu fazu radova.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je obezbedilo 280 miliona dinara, koliko je prema procenama potrebno za drugu fazu radova na rekonstrukciji i dogradnji fabrike za preradu vode Petar Antonijević. Time će se, prema rečima potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra Zorane Mihajlović, kompletno rešiti pitanje snabdevanja vodom grada Užica.

Javna nabavka će, prema najavama, biti raspisana u januaru, dok se u februaru očekuje potpisivanje ugovora.

-         I od trenutka kada budemo imali potpisan ugovor, osam meseci je dovoljno da se i ta takozvana druga faza ovog jedinstvenog projekta završi, u stvari da konačno u 2018. godini kažemo da ste za dugi niz godina nakon toga mirni što se tiče kvaliteta i snabdevanja vodom u Užicu, rekla je Zorana Mihajlović nakon obilaska završenih radova na Cerovića brdu.

Povećan kapacitet vodovoda i bolji kvalitet vode, prema rečima Zorane Mihajlović, rezultat je završene prve faze radova na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za prečišćavanje vode.

Za sada su, prema navodima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, izgrađena tri objekta, za flokulaciju, odnosno za efikasnije bistrenje vode, drugi za ozonizaciju kojom se, kako objašnjava, uništavaju organska jedinjenja i virusi, i treći objekat koji je izgađen je taložnik, laguna. Prema rečima Petkovića, rekonstruisani su i postojeći objekti postrojenja, obnovljen deo mašinske i elektro opreme, obezbeđen deo laboratorijske opreme za analizu vode i uveden hlor dioksid u postupak krajnje prerade.

-         U ovom momentu smo dobili objekat pomoću koga, sa velikom dozom sigurnosti, prerađujemo vodu sa Sušičkih vrela. Sve vreme smo imali problem i opasnost da možemo imati problem sa snabdevanjem vode i to je razlog zašto smo tek juče, mojom odlukom, praktično ukinuli vanrednu situaciju jer smo procenili da u ovom momentu grad Užice ima relaksiranu situaciju, rekao je Petković istakavši da će završetkom druge faze radova Užice dobiti novu, najsavremeniju fabriku za preradu pijaće vode u Srbiji.

 Građani Užica od 2014. godine za vodosnabdevanje koriste vodu sa izvorišta Sušiko vrelo zbog cvetanja algi, cijanobakterija, uočenih u akumulaciji Vrutci decembra 2013. godine. Vlada Srbije je obezbedila million evra kako bi Užice prešlo na alternativni izvor vodosnabdevanja sa akumulacije Vrutci koja se oko 30 godina koristila za vodosnabdevanje oko 60.000 građana. 

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

28.12.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:46

meduze

A meduze ?

Odgovori
uto

26.12.

2017.

anonymousVlade [neregistrovani] u 23:23

jezero Vrutci

Fabrika će biti "najmodernija" , ali će i dalje biti algi u jezeru

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage