Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

22. 12. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Nove fasade za lepše Užice

Stanari zgrada u Užicu imaće priliku da dobiju finansijsku podršku grada kako bi obnovili fasade zgrada u kojima žive i rade, posredstvom javnog konkursa koji će, prema najavama, ponovo biti raspisan u januaru

Završeni su radovi na obnovi fasade Novakovića kuće, jedne od četiri stambene zgrade u centru grada čiji će spoljašnji izgled biti obnovljen finansijskom podrškom lokalne samouprave.

Oko pet miliona dinara je ukupno izdvojeno iz gradskog budžeta za sufinansiranje obnove fasada zgrada koje su ispunile uslove javnog konkursa, raspisanog početkom juna. Iz gradskog budžeta je, prema procenama, izdvojeno u proseku po 1,2 miliona dinara za obnovu fasada Novakovićeve kuće, zgrade Beli dvor, zgrade u Nikole Pašića i na Slanuši. 

Za objekte pod zaštitom države, poput Novakovićeve kuće, i za zgrade koje imaju poseban kulturno- istorijski značaj, iz gradskog budžeta se izdvaja 80 odsto ukupno neophodnih sredstava za obnovu njihovih fasada.

Stanari zgrada su izdvajali polovinu ukupno neophodnih sredstava, ukoliko se obnavljala fasada na prednjem delu zgrada ili su učestvovali sa 60 odsto ukupno potrebnih sredstava, kako podseća zamenik gradonačelnika Užica u ostavci Nemanja Nešić, ako su se radovi izvodili na bočnim delovima zgrada.

Naredni javni konkurs za sufinansiranje obnove fasada stambenih i stambeno-poslovnih zgrada, prema najavama Nešića, biće raspisan u januaru.

Za dalju obnovu fasada zgrada na području grada je iz gradskog budžeta za narednu godinu opredeljeno oko 23 miliona dinara. 

-          Vreme je da se takve investicione odluke otvore na skupštinama stanara i da donesu odluke, jer su uslovi povoljni, posebno ako se uzme u obzir da će to u nekoj perspektivi za nekoliko godina sve pasti na teret stanara i da će morati u stoprocentnom iznosu da isfinansiraju tu investiciju, poručuje Nešić koji očekuje veće interesovanje za javni konkurs i značajnije učešće skupština stanara stambenih jedinica kojima će, kako kaže, ostaviti dugačak rok da bi ispunili uslove, neophodne da fasade zgrada u kojima žive, a i grad, učine lepšim.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

23.12.

2017.

rakac [neregistrovani] u 18:18

fasada

Danas sam pogledao Novakovića kuću za zadnje strane. Fasada nije u lošem stanju, nego ne postoji, vide se cigle.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage