Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

07. 12. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Policija izrekla 260 hitnih mera

Nije sramota prijaviti nasilje već biti nasilnik, naveo načelnik Policijske uprave Užice Saša Misailović i apelovao na građane da prijave nasilje u porodici

Umereno je povećan broj krivičnih dela nasilja u porodici prethodnih godina, rekao je načelnik Policijske uprave Užice Saša Misailović i dodao da se u svim organizacionim jedinicama Policijske uprave Užice oseća blagi porast tih krivičnih dela.

-         Ne treba to tumačiti kao povećanje nasilja već su se žene ohrabrile da prijave nasilnika, rekao je Misailović.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, usvojen novembra prošle, kako je rekao Misailović, doneo je pomak u rešavanju problema porodičnog nasilja.

Užička policija je izrekla oko 260 hitnih mera od 1. juna ove godine, od kada se Zakon o sprečavanju nasilja u porodici u potpunosti primenjuje, do 15. novembra.

-         Od tih 260 hitnih mera, izrečeno je 170 mera udaljenja učinioca od kontakta sa žrtvom, dok je u 90 slučajeva izrečena hitna mera udaljenja iz stana, naveo je Misailović i naglasio da Policijska uprava Užice ima kapacitete za rad na rešavanju problema porodičnog nasilja za koji je, kako je naveo,  znatan broj policijskih službenika specijalno obučen.

Misailović je pozvao žene da prijave nasilje.

-         Jer nije sramota prijaviti nasilje već je sramota biti nasilnik, poručio je načelnik Policijske uprave Užice Saša Misailović tokom okruglog stola pod nazivom Intenzivnom međusektorskom saradnjom protiv nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima koji je okupio predstavnike relevantnih institucija i udruženja, uključenih u rešavanje problema porodičnog nasilja.

Prema podacima koje je Radio Luna u maju dobila od Policijske uprave Užice, ukupno 118 krivičnih dela nasilja u porodici, za koja je osumnjičeno 118 osoba, evidentirano je na području Policijske uprave u Užicu u periodu od januara do decembra 2016. godine. 

Više od 1 100 poziva je primio Ženski centar Užice od 2015. godine do sredine maja 2017. godine preko besplatnog SOS telefona 0800 333 445, zbog čega je Užice bilo svrstano na drugo mesto u Srbiji, posle Beograda, po broju poziva žrtava nasilja.

Više od 2 300 građana okruga se potpisom pridružilo inicijativi Udruženih žena Zlatiborskog okruga da se izgradi sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja. To bi bila druga sigurna kuća u Zlatiborskom okrugu, sem one u Priboju sa osam ležajeva. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage