Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

10. 11. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Deklaracijom i kriznim štabom do spasa užičke porodice

Odumiranje stanovništva je najveća opasnost sa kojom se grad suočava, upozorile su užičke Dveri objašnjavajući da se brigom o porodici dugoročno može rešiti problem negativnog prirodnog priraštaja.

Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri Užice predlaže donošenje porodične deklaracije kako bi se konkretnim merama podrške branili interesi porodice.

Deklaracijom nazvanom Grad Užice- zaštitnik porodice, kao jednim od osnovnih dokumenata lokalne socijalne politike, Dveri predlažu da se konkretnim stavkama u gradskom budžetu izdvoji dodatan novac za pomoć porodicama i da se obezbede olakšice reformom lokalne poreske administracije. Predlažu smanjenje ili ukidanje plaćanja poreza na imovinu i olakšice pri plaćanju komunalnih usluga za porodice sa više dece i za socijalno ugrožene. Deklaracijom obećavaju olakšice višečlanim i prezaduženim porodicama, pospešivanje uslova za povratak mladih na selo, podršku porodičnim firmama i zadrugama, programom lokalnog ekonomskog razvoja. Usvajanjem deklaracije, kako navode Dveri, ne bi izostala ni podrška privatnim preduzećima koji primenjuju porodične principe u poslovanju.

Kako objašnjavaju u deklaraciji, prednost prilikom zapošljavanja u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, imali bi samohrani roditelji ili članovi porodice u kojoj niko nije zaposlen.

Deklaracija predviđa i osnivanje gradskog fonda koji bi imao zadatak da pomogne lečenje teško obolele dece i koji bi bio finansiran iz gradskog budžeta i donacija.

Deklaracija predviđa izmene pravilnika o jelovniku u vrtićima po visokim standardima zdrave hrane, besplatan parking za trudnice i višečlane porodice, ali i veću ulogu savetodavnih centara pri zdravstvenim i obrazovnim ustanovama po pitanjima zaštite zdravlja žena, reproduktivnog zdravlja, prevencije razvoja teških bolesti.

-         Svaka vlast treba da postoji sa ciljem da pospeši natalitet, da zaštiti, ohrabri i pomogne porodice u odluci da imaju više dece, navodi član Gradskog odbora Dveri Užice Ružica Blagojević istakavši da bi se usvajanjem deklaracije izvršna vlast obavezala da će štiti porodicu kao osnovnu ćeliju ljudskog društva.

Da bi se dugoročno povećao kvalitet života bračnih parova sa decom, čime bi, kako kažu Dveri, Užice postao zaštitnik porodica, predlažu osnivanje porodičnog saveta, poput  Zeleng saveta grada.

Taj savet- krizni štab za spas grada Užica, kako ga nazvaše Dveri, okupio bi predstavnike gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, političkih i građanskih organizacija, u nameri da se trajno reše problemi koji muče porodice.

Za inicijative i predloge Gradskog odbora Dveri, da se razgovara o problemima porodice i merama podrške, kako ističe odbornik Dragan Babić, vladajuća većina u lokalnoj skupštini više puta nije imala razumevanje.

-         Deklaracija je korak dalje u borbi za porodicu. Moramo sprečiti tendenciju starenja stanovništva i nestanka grada jer sve će sve ono što gradimo za 20, 30 godina ostati pusto, ističe Babić navodeći da bi zaštita porodice trebalo da zauzima bitno mesto u lokalnoj politici i da kao pitanje opstanka nacije podrazumeva odgovornost svih, bez obzira na politička ubeđenja. 

Iz Dveri Užica podsećaju da je Užice izgubio oko 5.000 stanovnika između dva popisa stanovništva. Navode i da bi podaci bili drastićniji i pogubniji po grad da nije, kako kažu, intezivnog doseljavanja ljudi iz Priboja, Prijepolja i Bajine Bašte.

Srbija ima oko 385.000 stanovnika manje nego pre deset godina, podsetio je član Gradskog odbora Dveri Užice Vladimir Ristović navodeći da godišnje u Srbiji nestane opština sa 35.000 stanovnika. Podsećaju da je prosečna starost nacije svake godine veća i da građani Srbije umiru od bolesti koje su prouzrokovane nezdravim načinom života. Navode da je prošle godine rođeno najmanje beba u poslednjih stotinu godina i da je sklopljeno oko hiljadu brakova manje nego godinu dana ranije. Prosečna porodica u Srbiji, kako ističu Dveri, ima jedno dete koje su, prema statistici, majke rodile u 30 godini života. Nesigurnost u stabilnu budućnost, kako ističu užičke Dveri, sprečava ostvarenje želja roditelja da imaju više od jednog deteta.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

12.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:52

super

Prava inicijativa

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage