Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

28. 10. 2017.

Autor: Dragoslav Gogić i Predrag Stojković Izvor: RTS

Na Goliji se pripremaju za osvajanje svetskih vrhova

Nema mnogo turista na Goliji, ali ima planinara, posebno onih koji lepe jesenje dane koriste da se pripreme za osvajanje najvećih svetskih vrhova.

Predrag Stojković, predsednik PK "Era" - Užice, je Užičanin koji je učestvovao u najviše međunarodnih ekspedicija i koji se popeo na sve vrhove u Srbiji.

"Bio sam na Himalajima, na Andima, Kavkazu, Pamiru i mnogim drugim vrhovima širom Evrope i sveta", navodi Stojković.

A sve to prilično košta, jer za pojedine ekspedicije treba izdvojiti nekoliko desetina hiljada evra. Iako je do vrha Himalaja stigao pre sedam godina, Predrag će još dve godine morati da otplaćuje kredit:

"U zadnji momenat se uvek nekako nađu pare, malo krediti, ponekad se nađe dobar donator, sponzor, koji ima razumevanja, ali ih je malo."

Ovaj iskusni planinar predvodi najbrojniji planinarski klub u Zapadnoj Srbiji. Svakog vikenda, bez obzira na vreme, penju se do vrhova sprskih planina. Na visinu od 5.047 metara do vrha Kazbeha na Kavkazu, zajedno sa Predragom popelo se još osam Era.

"Na putu ka vrhu očekivale su nas glečerske pukotine", kaže Slobodan Stefanović, "zatim veliki odroni kamena, a i sam je vrh bio zaleđen."

Predrag se priprema za uspon na vrhove Kilimandžara do kojih je stigao i jedan novinar RTS-a, iskusni planinar Dragoslav Gogić, koji je o tome snimio i dokumentarni film.

"Prvo, reč je o visini od šest hiljada metara, a drugo, prolazi se za kratko vreme, od četiri dana, koliko traje uspon, kroz pet pet klimatskih oblasti", objašnjava Dragoslav Gogić, potpredsednik Planinarskog saveza Srbije. "Kreće se kroz džunglu, na plus 35 stepeni, zatim kroz savanu, stepu, apsku pustinju, sve do snegova Kilimandžara."

Srpske planine su pitomije i ne kriju toliko opasnosti kažu planinari, ali uvek otkrivaju neki novi biser. Među takve spada i Rimski most, sedamnaeset kilometara od Ivanjice.

Zajedno sa članovima kluba "Era", planinar Predrag Stojković svake nedelje stizaće do nekog novog vrha, baš kao što će njegov imenjak i prezimenjak, ali novinar, svojom kamerom tragati za nekom novom temom. 


Komentari (1)

ostavi komentar
sub

28.10.

2017.

anonymousV.Kremić [neregistrovani] u 00:54

Ma2ont Everest

moj drug Ilija Andrejić iz Prijepolja bio na Mont Everestu,Akonkagvi i svim najvišim vrhovima

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage