Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

23. 09. 2016. Užice

Autor: N.K. Izvor: Radio Luna

Kako rešiti problem aerozagadjenja u Užicu?

Dragocena iskustva mogli bi da ponude i stručnajci iz Japana

Stručnajci iz Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), u partnerstvu sa  domaćim stručnjacima i institucijama, mogli bi da ponude dragoceno iskustvo, znanje i  podršku kako bi se ublažio problem zagađenja vazduha tokom zime u Užicu.

To je rečeno na skupu koji je održan u Užicu kome su, osim predstavnika lokalne vlasti, užičkog Zavoda za javno zdravlje i Gradske toplane, prisustvovali Takeši Nakano, profesor na japanskom Univerzitetu u Osaki i predstavnik JICA, dr Vladimir Beškoski i dr Branimir Jovančićević, profesori na beogradskom Hemijskom fakultetu.

Profesor Nakano je istakao da ta agencija od 2008. godine sarađuje sa Hemijskim fakultetom, na projektu čiji je cilj poboljšanje zaštite životne sredine, a potom podsetio na to da je i Japan imao velikih problema sa aerozagađenjem, te da su 1974. godine započeta istraživanja, nakon čega su preduzete mere da se problem ublaži.

- Rezultati koje smo dobili bili su značajni za polazna istraživanja i rešavanje problema. Iste čestice su prisutne i u zagađenom vazduhu u Užicu i nadam se da će naša istraživanja i iskustva biti značajni za istraživanja u Užicu - rekao je gost iz Japana i naveo da je u toj zemlji problem bio velika količina emisija štetnih gasova iz spalionica.

- Usvojen je zakon koji je zabranio rad malim spalionicama i napravljene su velike spalionice, koje su pod kontrolom našeg instituta, a u kojima se korišćenjem mokrih i suvih filterera redukuje emisija štetnih gasova - objasnio je profesor Nakano.

 

Dr Branimir Jovančićević, Užičanin čijom zaslugom je taj skup organizovan, a koji je angažovan i u osnivanju univerziteta u gradu, izrazio je nadu da će stručnjaci iz Japana pomoći Užicu da reši problem.

Miladin Pećinar, rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine u gradskoj upravi,  istakao je da Užice ima problema sa aerozagađenjem tridesetak godina, ali da je, zbog promene zakona i načina praćenja parametara, klasifikovan kao izuzetno zagađena sredina. Mere koje su već preduzete, kako je rekao, dale su pozitivne rezultate.


Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika je naveo će uslediti analiza glavnih uzroka  zagađenja, nakon čega će biti osmiljene neophodne mere, kako bi problem bio rešen do 2020. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage