Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

24. 02. 2016.

Autor: Biljana Danilović Izvor: Radio Luna

(Ne)Zaboravljeni Užičani u Prvom svetskom ratu

Društvo istoričara Užica predstavilo je dokumentarno-edukativni film Spomenici govore – (Ne)Zaboravljeni Užičani u Prvom svetskom ratu.

Društvo istoričara Užica predstavilo je dokumentarno-edukativni film Spomenici govore – (Ne)Zaboravljeni Užičani u Prvom svetskom ratu.

Koordinatorka projekta Snežana Nedeljković kaže da je odavno postojala ideja da se napravi materijal koji bi koristio u nastavi kao vid negovanja lokalne istorije.  

Živimo u vremenu kada potrošački svet izložen medijskim zaglupljivanjem pod okriljem države poništava kulturu sećanja. Ovaj film treba da podseti gledaoce u kakvom vrednosnom sistemu živimo mi, a u kom su živeli naši preci Kosta Todorović, Dušan Purić, Milutin Uskoković, Mališa Stefanović , Ljubica Čakarević, Lenka Rabasović, ističe Snežana Nedeljković.

Glumci i naratori u samom filmu su i učenici Osnovne škole Stari grad, užičke Gimnazije, Ekonomske škole , kao i Tehničke škole Radoje Ljubičić.  Oni podstiču i ostale mlade Užičane da nauče o svojoj istoriji i ne zaborave znamenite istorijske ličnosti iz Užica.

Jedan od autora projekta i profesor istorije Oliver Mićić-Bućić navodi da je projekat  urađen na osnovu konkursa koji je raspisala Skupština grada.

Pripreme su krenule kada je konkurs raspisan, ali kada je potvrđeno da je projekat prihvaćen, prionuli smo na posao, i nismo žurili jer smo želeli da sve ispadne kako treba, ističe Mićić-Bućić.

Izradu filma je finansirao grad Užice sa 50.000 dinara, a realizaciju su pomogli i Gradski kulturni centar, Narodni muzej, kao i studenti i profesori Visoko poslovno-tehničke škole u Užicu.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

24.02.

2016.

Nemanja [neregistrovani] u 15:07

Mozda da ste ubacili i...

... Krstu Smiljanica. On je doduse sa Zlatibora, ali to je isto. Takodje Malisa Atanackovic koji je svojim Dnevnikom ostavio pastican opis vremena i ljudi, a posebno elite, u vreme rata.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage