Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

15. 06. 2015.

Autor: Filip Baralić Izvor: Radio Luna

U slavu Četvrtog puka!

Predavanje i izložba o Četvrtom puku Drinske divizije i generalu Krsti Smiljaniću održani su u Gradskom kulturnom centru.

Predavanje i izložba o Četvrtom puku Drinske divizije i generalu Krsti Smiljaniću održani su u Gradskom kulturnom centru. 

Predavanje je održao istoričar Nebojša Damnjanović iz Istorijskog muzeja Srbije koji je izneo vrlo zanimljive detalje o užičkom Četvrtom puku koji je bio u sastavu Drinske divizije u Prvom Svetskom ratu.

- Priča o Četrvrtom puku je priča o nama samima, o našem neposrednom poreklu, rekao je Damnjanović. 

On je istakao da je ofanziva Austrougarske vojske iz pravca Bosne, preko Drine, početa na izričit zahtev Oskara Poćoreka, poglavara austrijske Bosne i Hercegovine.

- Nije u pitanju nikakvo ratno lukavstvo austrougarske vojske, već Poćorekova želja za osvetom zbog smrti Franca Ferdinanda. Austrougarska nije imala u planu da osvoji Balkan pre nego što osigura istočni front usmeren ka Ruskoj imeriji, dodaje istoričar.

- Oba svetska rata su u dobroj meri međusobni obračuni Južnih slovena. 75 odsto Poćorekove balkasnke vojske čine Jugosloveni.

- Malo ljudi zna činjenicu da je u 18. veku, pre Karađorđevog ustanka, Užice posle Beograda bila najveća varoš u Srbiji, istakao je istoričar.

- Među mobilisanim stanovništvom u Četvrtom puku je bilo i dosta muslimana. Među mobilisanim vojnicima postojale su velike kulturološke razlike. To je još jedna vrlo interesantna činjenica o kojoj se retko govori a ne sme se nikako zanemariti, kaže Damnjanović.

Autorka izložbe fotografija i dokumenata Generala Krste Smiljanića je direktorka biblioteke u Čajetini, istoričarka Snežana Đenić.

- Ono što bih posebno istakla, što predstavlja samu suštinu ličnosti Krste Smiljanića je to da je on visoke položaje u vojnoj hijerarhiji postigao isključivo svojim zalaganjem, svojim radom i časnom službom svom narodu i otadžbini, rekla je autorka izložbe.

Predavanje i izložbu je organizovao Gradski odbor Udruženja vojnih penzionera Užica povodom obeležavanja stote godišnjice Prvog svetskog rata .

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage