Učitava se

Kucajte za pretragu

Uskliknimo s’ ljubavlju! Danas je Sveti Sava, školska slava

Srbija i region Užice Zlatiborski okrug

Uskliknimo s’ ljubavlju! Danas je Sveti Sava, školska slava

Podeli

Sveti Sava je začetnik srpske srednjovekone književnosti i zbog toga je zaštitinik prosvetnih ustanova od 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog prosvetitelja, arhiepiskopa i tvorca zakonodavstva. 

Od 1945. godine odlukom tadašnjih vlasti Savindan je kao školska slava ukinut. Posle zabrane koja je trajala pola veka, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava. 

Sveti Sava rodjen je 1169. godine kao najmladji sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovnog života se odrekao i veoma mlad zamonašio u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon. 1219. godine u Nikeji je izdejstvovao autekafolnost srpske crkve. 

Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim. Vest o smrti Rastka Nemanjića stigla je u Srbiju 27.januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije. Njegove mošti sahranjene su u manastiru Mileševi 1237. godine, a 1594. naredba velikog vezira Sinana paše spalila je mošti Svetog Save u Beogradu, na Vračaru. 

 

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×