Učitava se

Kucajte za pretragu

U Mačkatu o cirkularnoj ekonomiji

Čajetina Čajetina uPoMoc Zlatiborski okrug

U Mačkatu o cirkularnoj ekonomiji

Podeli

 

Predavanje za učitelje i nastavnike o principima cirkularne ekonomije je održano u osnovnoj školi Milivoje Borović u Mačkatu, kao deo edukativnog programa u okviru projekta Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina.

Autor udžbenika Ako štediš više vrediš, prvi koraci finansijske pismenosti (Encoo Book, 2014), Vesna Belčević je održala predavanje i nastavnicima predstavila primere dobre prakse u sprovođenju principa cirkularne ekonomije u obrazovanju i u privredi, u svetu i u Srbiji.

–       Naglašena je važnost edukacije dece i mladih o održivom razvoju i uvođenju principa cirkularne ekonomije u sve društvene oblasti, kao i o negativnim posledicama linearnog ekonomskog koncepta, navode iz udruženja Zlatiborski krug koji sprovodi desetomesečni projekat.

–       U svetu je, uglavnom, dominantan linearni ekonomski model, koji podrazumeva pravolinijsko kretanje resursa, obradom do gotovog proizvoda, njegove upotrebe i odlaganja (bacanja), što ilustruje suštinu potrošačkog društva i sveprisutnu komercijalizaciju. Dalji razvoj društva zahteva prelazak na model cirkularne ekonomije, u cilju održivog razvoja i zaštite životne sredine. U tom smislu, neophodne su promene u proizvodnim i privrednim procesima, ali i promene u svesti potrošača, kako bi se izbegla komercijalizacija i podstaklo lično i društveno odgovorno ponašanje, ističu iz Zlaiborskog kruga navodeći da nastavnici imaju značajnu ulogu u edukaciji dece, mladihi i njihovih roditelja, kako navode, o razumevanju principa na kojima počiva potrošački mentalitet, a koji utiču na decu, o razumevanju razlikovanja želja i potreba i načinima na koji se podstiču kreativnost i stvaralaštvo, nasuprot konzumaciji.

–        Ovakvim pristupom se postavljaju osnovni uslovi za pomoć deci u razvoju samopouzdanja i samopoštovanja i stvaranja društva zasnovanog na vrednostima, odnosima i procesima, što je pojednostavljeno objašnjenje principa cirkularne ekonomije, vezano za obrazovanje, navode iz Zlatiborskog kruga čiji projekat Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina finansira Evropska unija, kao deo treće faze projekta ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Next Up

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×