Učitava se

Kucajte za pretragu

U Čajetini povećan obim odlaganja otpada zbog kiše

U Čajetini povećan obim odlaganja otpada zbog kiše

Podeli
Od jeseni timovi edukuju stanovništvo u selima

Komunalno javno preduzeće Zlatibor, u čijoj je nadležnosti prikupljanje bezopasnog otpada, ove godine zabeležilo je porast količine otpada koji se odlaže u opštini Čajetina.

–          Nikada više komunalnog otpada nismo odložili na područiju opštine Čajetina, ali verujemo da se količina otpada nije povećala već da je zbog povećanog obima kiše otpad postao teži, istakla je Vera Blagojević iz KJP Zlatibor.

U prošloj godini, KJP Zlatibor sakupilo je i deponovalo 5 800 tona komunalnog otpada na regionalnu deponiju Duboko u Užicu.

–          U junu prošle godine naše preduzeće deponovalo je oko 500 tona komunalnog otpada na deponiju Duboko, dok je u junu mesecu ove godine deponovano 633,38 tona što je rekordno za jedan mesec. Dešavalo je se da jedan kontejner čija je zapremina 32 kubnih metara, koji u normalnim uslovima prosečno teži od 10 do 12 tona, u kišnom periodu teži čak 18 tona što je znatna razlika, dodala je Vera Blagojević.

Istovremeno je registrovan povećan obim otpada na teritorijama seoskih mesnih zajednica, kako je dodala Blagojević, zabeležen je i problematičan sastav otpada koji se odlaže u kontejnere za komunalni otpad.

–           Tu se često nalazi kabasti ali i građevinski otpad i otpad životinjskog porekla što je svakako nedopustivo. Iz tih razloga naše preduzeće je prepoznalo sve te probleme i pokušava da priđe svim korisnicima putem raznih sredstava informisanja ali i manifestacija koje se održavaju u seoskim MZ gde bismo poradili na edukaciji naših korisnika. U tom cilju formiraćemo timove koji će od jeseni krenuti po svim seoskim MZ u cilju edukacije naših korisnika, dodala je Blagojević za RAM mrežu. 

Jadranska magistrala je stalan komunalni problem na teritoriji opštine Čajetina čije se  KJP Zlatibor, prema rečima Blagojević, trudi da što bolje održava okolinu magistralnog puta M21, iako održavanje tog puta nije u nadležnosti tog preduzeća.

–          Imajući u vidu da težimo da Zlatibor bude što čistiji, naši radnici najmanje dva, tri puta godišnje volonterski sakupljaju otpad oko magistralnog puta, ističe Blagojević. Navela je da se kao dobra pokazala ideja da postave žičane kontejnere za sakupljanje suvog otpada.

–          Primetili smo značajnu razliku, više nema na tim odmorištima i svratištima rasutog otpada iako su i ranije postojali kontejneri zatvorenog tipa, rekla je Blagojević.

Projekat izgradnje reciklažnog dvorišta na Sušici

 Trenutno se radi projektna dokumentacija za izgradnju reciklažnog dvorišta.

–          Mi imamo malu dilemu da li ostaje lokacija Sušica ili ćemo reciklažno dvorište izmestiti na neku drugu lokaciju. U narednih mesec dana donećemo takvu odluku i da se u skladu sa eventualnim izmenama pripremi dodatna tehnička dokumentacija, navela je za RAM mrežu Vera Blagojević.

Za KJP Zlatibor je veoma važan projekat izgradnje reciklažnog dvorišta ili sabirnog centra na kome bi se otpad mogao zadržati na uređen način.

–          Za nas je bitno da postojanje reciklažnog dvorišta nama mnogo olakšava sakupljanje i transport komunalnog otpada imajući u vidu da često imamo situaciju da se posebno tokom sezonskih letnjih meseci na Zlatiboru sakupi veća količina otpada od one koju je regionalna deponija Duboko spremna u datom danu da preuzme, navela je Blagojević.

Postojanje ovakvog reciklažnog dvorišta značilo bi i građanima koji bi u svakom trenutku bili informisani o mestu na kome se određene vrste otpada mogu odložiti, kao što su elektronski otpad, gume,baterije, gradjevinski otpad druge vrste otpada.

Tekst je deo projekta Pogled sa Tornika. Projekat sufinansira Opština Čajetina.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×