Učitava se

Kucajte za pretragu

Štraparijada na Zlatiboru

Slobodno vreme Zlatiborski okrug

Štraparijada na Zlatiboru

Podeli

Na Vodicama kod hotela „Lovac“ juče je održan Ivandanjski narodni vašar i 5. Štraparijada – vuča na vlaci konjskom zapregom. Takmičari su se nadmetali u tri kategorije: laki dvoprezi (do 1.110 kg), srednji (do 1.310 kg) i teški dvoprezi (preko 1.300 kg). Najbolji u poslednjoj kategoriji osvojio je dvopreg DŽafera Čarkadžića.

Lepo vreme išlo je u prilog i takmičarima i mnogobrojnim posetiocima 5. Štraparijade koja se na Ivanjdan odvijala na Vodicama na Zlatiboru. U disciplini laki dvopreg se nadmetalo 14 konjskih parova, a trupac su uspela da izvuku tri para. Prvo mesto je pripalo konjima Nezira Muratovića koji su trupac prevukli za 2 minuta 41 sekundu. Drugo mesto su osvojili grla Sime Simića, Petko i Golub u vremenu od 4 min 8 s, dok su grla Žara Nikolića bila treća sa vremenom 4 minuta i 21 sekundom. U kategoriji srednji dvopreg, Soko i Jadran Nemanje Cvetića bio je prvi. Konji Sime Simića, Petko i Delija, su bili drugi sa 46.85 metara. Posebno je bila neizvesna borba za treće mesto. Dugo su treće mesto držali konji Jovana Vulovića (34 metara), zatim je dvopreg Marinka Đokića sa 35.4 metara preuzeo treće mesto da bi u ponovljenom startu grla Dragana Dimitrijevića uspela da osvoje treće mesto sa dužinom 42.4 metara.

Puno uzbuđenja bilo je i u takmičenju u teškoj kategoriji. Prvo mesto u ovoj kategoriji osvojio je dvopreg DŽafera Čarkadžića. Drugo mesto je pripalo dvopregu Nezira Muratovića, a kao treći je završio dvopreg Nemanje Cvetića.

Porodice Vulović i Cvjetić, koje organizuju Štraparijadu, učinile su sve da manifestacija bude na vrhunskom nivou i da konjički sport bude popularniji u Srbiji, a svakako bi, prema mišljenjima poštovalaca ovakvih nadmetanja, trebalo raditi i na tome da ovakve manifestacije budu brendirane i zaštićene. LJubitelji konja i Štraparijade već sledećeg vikenda će moći da vide najjače konje Srbije u Kruševcu, a potom u Loznici 11.avgust, Žarkovcima (18.avgust), i Počučkama kod Valjeva .

“Primetan je veći broj posetilaca i takmičara u odnosu na prošlu godinu. Ove godine uslovi su idealni i na stazi i oko staze. Posebna pažnja posvećena je pravilima pa je ove godine ukinut kontakt sa konjima tako da takmičari više ne smeju da udaraju konje ni rukom , a dozvoljeno je komandovanje samo “povikom”. Publika je uživala”, rekao je Stanislav Jakica, novinar BN televizije, voditelj programa na Vodicama i jedan od najvećih promotera Štraparijade.

Mirjana Ranković Luković, Samir Aslani

Izvor: Zlatibor Press

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×