Učitava se

Kucajte za pretragu

Stanisavljević: Pošumljavanje Velikog parka i Belog groblja na jesen

Užice Zlatiborski okrug

Stanisavljević: Pošumljavanje Velikog parka i Belog groblja na jesen

Podeli

Grad Užice je na konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobio oko 1,2 miliona dinara za pošumljavanje. Ukupna vrednost je oko 1,8 miliona dinara, dok je ostalo učešće lokalne samouprave. Projekat obuhvata pošumljavanje parcela površine 5,22 hektara u Velikom parku i na Belom groblju.

-Ovo pošumljavanje je od velikog značaja za naš grad jer ćemo podizanjem novih zasada imati koristi u zaštiti zemljišta od erozije i prečičćavanju vazduha u zimskom periodu. Pošumljavanje će biti sadnicama javora starosti od godinu dana sa zaštićenim korenovim sistemom jer je procent uspešnosti prijema veći za 30-40 odsto, rekao je Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Sadnice su nabavljene iz Semenskog centra JP Srbija šume u Požezi. Sađenje oko 13 hiljada sadnica javora će početi krajem oktobra i početkom novembra jer su tada najpovoljniji vremenski uslovi.

-U narednoj godini konkurisaćemo za sredstva kod Ministarstva za pošumljavanje 10 hektara i ukoliko ne budemo imali parcele u širem centru grada planiramo pošumljavanje u seoskim mesnim zajednica, dodao je Stanisavljević.

Ivan Stanisavljević

Dunja Đenić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine je istakla da je značaj drveća za naš grad veliki i da jedno drvo godišnje stvori kiseonik dovoljan za dve odrasle osobe.

-Užice ima problem sa zagađenjem vazduha već više desetina godina i svake godine imamo nove mere koje primenjujemo od energetske efikasnosti, konverzije sistema grejanja ali akcija poput ove za sadnju drveća sve to dodatno pospešuje, rekla je Đenić.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti javno prikazana.

Obavezna polja su obeležena sa *

Slušajte program Radio Luna u mp3 formatu

×