Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 11. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: GZS/ Večernje novosti

Poskupljuje TV pretplata?

Očekuje se da će se javni servisi i ove godine finansirati iz republičkog budžeta. Ipak, u Ministarstvu kulture i informisanja smatraju da su TV takse, od kojih se jednim delom javni servisi finansiraju, male i da bi bilo logično da se sa 150 povećaju na 200 ili 250 dinara.

U ministarstvu kulture i informisanja očekuju da će javni servisi – Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara, od čega bi RTS-u pripala 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara. Pregovori oko novca su u toku.

 – Ministarstvo kulture i informisanja uputiće Vladi Srbije predlog izmena Zakona o javnim servisima koje će podrazumevati da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta naredne dve godine, navode iz Ministarstva.

 Oni očekuju da će se taj predlog naći na narednoj sednici Vlade. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je izjavio da će Vlada Srbije uskoro razmotriti sva rešenja za finansiranje RTS i RTV i dodao da je jedna od mogućnosti nastavak budžetskog finansiranja javnih servisa.

 – Svako od rešenja ima svoje prednosti, ali i svoje nedostatke, i ja sam uveren da će Vlada pri donošenju odluke o modelu finansiranja javnih servisa posegnuti za najrazumnijim rešenjem, rekao je ministar za portal „Cenzolovka“.

 Navodeći da će odluka Vlade Srbije biti poznata za nekoliko nedelja, Vukosavljević je kazao da će na nju uticati stanje u budžetu, standard građana i finansijski planovi Ministarstva finansija i Vlade Srbije.

 Inače, javni servis se delimično finansira i od TV takse, koja iznosi 150 dinara i plaća se preko računa za struju.

 U Ministarstvu smatraju da je taj iznos – mali.

 – Za poslednje četiri godine sve je poskupelo, samo je TV taksa ostala ista, Bilo bi logično da se cena poveća na 200 ili 250 dinara, ali to zavisi od Ministarstva energetike i rudarstva, koje je nadležno da predloge o pretplati upućuje Vladi Srbije, jer se računi plaćaju preko brojila za struju, koja su u nadležnosti EPS, kažu u Ministzarstvu kulture.

 U Službi za odnose s javnošću RTS pretpostavljaju da će budžet i naredne godine biti kao i ove ali da će se malo izmeniti odnos između izvora budžeta – odnosno da će biti nešto više novca iz sopstvenih prihoda i pretplate, a nešto manje iz budžeta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage