Naslovna  |  Srbija  |  Uvođenjem taksi krši se briselski dijalog?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

07. 11. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta

Uvođenjem taksi krši se briselski dijalog?

Evropska unija zatražila je hitno objašnjenje odluke vlade Kosova o povećanju taksi za 10 odsto za proizvode uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Maja Kocijančič, portparolka šefice diplomatije EU Federice Mogherini, ocenila je da su mere Prištine jasno kršenje CEFTA-e (Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini). 

-Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsedava Ceftom, u potpunosti pridržava obaveza i da opozove ovu meru, navela je Kocijančič u reagovanju na odluku kosovskih vlasti. 

U saopštenju iz Brisela naglašeno je da odluka vlade Kosova podriva regionalnu saradnju, uključujući i regionalnu ekonomiju, i nije na liniji sa principima koji su predviđeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom. 

Današnja odluka Vlade Kosova podrazumeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a poreklom su iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode na teritoriji Srbije i BiH. 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić reagujući na odluku Vlade Kosova rekao je da je nužan preduslov za nastavak briselskog dijaloga momentalno ukidanje ove štetne i protivpravne odluke.
-Odluka Prištine suprotna je važećim propisima i sporazumima i CEFTA sporazumu, a njene posledice nanose štetu svim nacionalnostima na Kosovu. Nužan preduslov za nastavak briselskog dijaloga je momentalno ukidanje ove štetne i protivpravne odluke, rekao Đurić. 

On je naglasio da je današnjom odlukom, koja je opasna i protupravna, Priština blokirala briselski dijalog na svim nivoima. 

-Briselski dijalog je nemoguće nastaviti do trenutka dok ne povuku ovakvu protivpravnu odluku, rekao je Đurić i ocenio neophodnim da međunarodna zajednica odmah reaguje.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage