Naslovna  |  Srbija  |  Počele prijave za inovacione vaučere EBRD-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

06. 12. 2017.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta/RTS

Počele prijave za inovacione vaučere EBRD-a

U težnji da se razvije zelena privreda, poboljšanjem procesa uvođenja inovacija u mala i srednja preduzeća u oblasti resursne efikasnosti

Mala i srednja preduzeća u Srbiji od juče mogu da se prijave za dodelu vaučera vrednih do 20.000 evra bez PDV-a u sklopu Programa zelenih inovacionih vaučera u Srbiji kojeg je pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj.

Kako je saopšteno na promotivnom skupu Zeleni inovacioni vaučeri u Privrednoj komori Srbije, Evropska banka za obnovu i razvoj finansiraće inovativna istraživanja čija je vrednost od 4.000 evra do 20.000 evra bez PDV-a.

Ukoliko ispunjavaju uslove, mala i srednja preduzeća mogu da se prijave za dobijanje vaučera za pokrivanje 90 odsto troškova usluga istraživanja i razvoja, dok se od preduzeća očekuje da finansiraju najmanje deset odsto ukupnih troškova. 

Cilj Programa zelenih inovacionih vaučera je povezivanje malih i srednjih preduzeća sa lokalnim organizacijama koje se bave istraživanjem, radi efikasnijeg upravljanja resursima koje koriste za proizvodnju.

Evropska banka za obnovu i razvoj, prema rečima direktora kancelarije EBRD-a u našoj zemlji Danijela Berga, želi da pomogne uvođenje i rast inovacija u mala i srednja preduzeća u Srbiji.

-          Naši programi su fokusirani na energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, racionalnu potrošnju vode i materijala kao i na projekte prilagodjavanja na klimatske promene, rekao je Berg. 

Istakao je da 50 odsto sredstava Evropska banka za obnovu i razvoj troši za finansiranje projekata za takozvanu zelenu privredu, a da je cilj da 2020. godine 40 odsto evropske privrede bude u tom statusu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage